Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 14:45 - БЕЗСРАМИЕ! "ИЗБОРДЖИЙСКИЯТ ЦИРК" НА ВЪРХУШКАТА НА АДВОКАТУРАТА ЦЕЛИ ТЯ ДА УПРАВЛЯВА ВОВЕКИ ВЕКОВ!... Част втора
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2012 21:41


 Част първа прочетете ТУК

Защото в 2010 г. текстът на чл. 108 (4) от Закона за адвокатурата (ЗА) за повторния избор е допълнен с невинно допълнение "като за избрани се обявяват кандидатите, получили най-голям брой гласове" и е елиминирано изискването за "повече от половината". Това ми напомня за една почивка в бившата ГДР. На закуска често ни даваха варени яйца, които обикновено бяха вмирисани. Връщахме ги и с любезното "bitte, bitte" (моля, моля) а те ни ги подменяха... пак с вмирисани... Накрая се примирихме да не ги връщаме многократно, а просто ги оставяхме в чиниите…

За по-сигурно да бъдат избрани "правилните кандидати", върхушката постъпила още по-нагло. С решение били изхвърлени всичките 123 делегати на София от всичките 300 и така 4899 адвокати от общо 11 717 не бяха допуснати до събранието. Те не могат и да обжалват пред ВКС, защото такова право имат само делегатите. И  София е обречена 4 години да няма нито един представител в ръководството на адвокатурата! Няколкото софиянци, добрали се до втори мандат, НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ СОФИЙСКАТА АДВОКАТУРА, а само себе си – те са отхвърлени от нея и затова я лишиха от глас.

Това веднага се използва от някои кандидати, които видяха шанс да изплуват нагоре. Особено се прояви пловдивчанка, която вместо да се солидаризира и подкрепи софиянците срещу такава гавра, започна да протестира защо се занимавали с тях, "имало и други колегии". Типична за някои адвокати нетолерантност и липса на солидарност. Но с цената на това успя да влезе във ВАС.

Само неморални (а може би – ненормални!) могат да се надяват Столицата да бъде изолирана от върховете на адвокатурата. Това не е Либия, където Бенгази се наложи над столицата Триполи. Нито пък Сомалия, където пиратите са окупирали бреговете и завземат преминаващите кораби.

Ако този "изборджийски трик" успее и съзаклятниците успеят да управляват адвокатурата още 4 години, това ще бъде такова срамно петно за българската адвокатура, че ще урони престижа й в целия цивилизован и демократичен свят.

Сегашният ЗА е от 2004 г. Чудно е как НДСВ можа да изработи такъв тираничен закон. Не мога да си представя в някоя нормална държава да има подобен, който да превръща адвокатите в своего роби на върхушката без каквито и да е права. Извън всичките извращения, дори не е дадена възможност по искане на определена част от адвокатите да се свиква извънредно събрание и се свалят самозабравилите се големци, които не са оправдали доверието им. Такова чудо в никоя организация не съществува. Дори полицаите издействаха да имат синдикати, които да ги защитават. А на адвокатите се забранява не само елементарна защита но и върхушката ни може да се оприличи на втора прокуратура.

Да не говорим, че този закон съществува толкова години в този извратен вид. Ние браним правата на гражданите, а сме лишени от правото си да защитим своите! Но върхушката дори не помисля за демократизирането на ЗА, за да отговаря на съвременните изисквания. Защото много по-лесно е да управляваш като диктатор.

Нужно е да се организират протести срещу този позорен закон и да се изиска изготвянето на нов, или коренна промяна в сегашния и то в най-къс срок. И може би най-добре ще е да се даде възможност всяка колегия да се регистрира като юридическо лице, както е в Гърция, и сама да защитава интересите на членовете си. Спасяването на давещите се да стане дело на самите давещи се. Не е нужна бюрократическа структура, от която адвокатурата няма никаква полза. И  да издържа пътуванията на ръководителите по разни семинари в чужбина, където да заявяват колко са демократични, а в нашата страна да налагат ограничени диктаторски методи от миналото!...

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат от АК - Стара Загора, председател на дисциплинарен състав обявен от т. н. ИК за НЕДОПУСТИМ!




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298844
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930