Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2012 18:30 - ЩО Е "БОНУС" И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 2753 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2012 14:59


 Заимствам заглавието от труда на основоположника на марксизма у нас – Димитър Благоев (1856 – 1924), публикуван в 1891 г., като съм подменил "социализъм" с "бонус". Безуспешните опити да се наложи такъв строй у нас и в други подобни държави завърши с пълен крах след почти цяло столетие. Провокирам по този начин ограбването на държавата от високо поставени чиновници, нежно оправдавано като "бонуси" (!?) да се провали още в зародиша му, а да не остане да векува!

Думата "бонус" въобще не беше позната у нас. Докато не излезе на показ какви огромни суми са измъкнати от бюджета и от данъкоплатците от самозабравили се служители.

В латинско-българския речник на стр. 86 тази дума е обявена с много значения – 16. Нито едно от тях няма значение като "награда". Освен ако определенията удобен, лоялен и благонадежден, макар и да отразяват само "вярност към началника", да се изтълкуват като право на такава привилегия.

Юридическият латинско-български речник на стр. 55 е още по-лапидарен за значението на думата: добър, справедлив, честен, полезен.

Неизвестно е обаче кой и по какъв начин съчини, че тази дума узаконява правото да се вземат безнаказано пари от държавния бюджет без каквото и да е основание.

Има обаче у нас точно определение за подобно деяние, само че не в някакви речници, а в Наказателния кодекс, глава V, раздел ІІІ Присвоявания, член 201:

"Длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, като се разпореди с тях в свой или  в чужд личен интерес, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до 8 години. В следващите членове са посочени и по-високи наказания в зависимост от размера на присвоените суми: от 3 до 15 години (чл. 202, алинея 2) и от 10 до 20 години (чл. 203, ал. 1).

Връщането на ограбеното съвсем не е обявено за доблестна постъпка, която оневинява извършителя, както се опитват да ни внушават управниците ни, а само води до по-ниско наказание. Много от самооблажилите се сами са си определяли какви суми да вземат, така че са осъществили престъпния състав на чл. 201.

Разкритията за големите злоупотреби завариха управниците съвсем неподготвени – "врасплох" (на руски – неочаквано) и реагираха неадекватно. Явно те са си въобразявали, че това е "класифицирана информация" и няма да стане достояние. Първата реакция беше, че те дори не са предполагали, че такова нещо може да се случи, което е невероятно. Министър-председателят  знае всичко за "къщичката си", както нежно нарича Министерския съвет и властта, а дори и за "къщичките" на другите страни и ги напътства какво да правят. При това няколко години беше главен секретар на МВР при управлението на НДСВ и на омразната му тройна коалиция…

След това започнаха да оправдават грабителите – каква голяма отговорност носели и колко малки били заплатите им. Ами напълно оправдано било шефката на НЗОК да се самонагради допълнително с няколко десетки хиляди – тя носела отговорност за 3 млрд. лева. Фалшив тон имаше и от новото президентство – президентът увеличи отговорността за 4 млрд., а вицепрезидентката пък, при това юристка и бивша прокурорка, посъветва чиновниците да не връщат взетите пари, защото ги получили на "законно основание"... И шефката та НЗОК толкова се окуражи и пред телевизията се държеше толкова арогантно, че да се чудиш как може да са я назначили на такава длъжност. Показваше някакво листче с намек, че там бил адресът й и ако го каже, вероятно ще я намерят да я убият... С мълчание бяха отминати и някакви мълви за неправомерно преведени пари от НЗОК на болница за "разкрасяване" и милиони на Министерството на здравеопазването.

Оказа се обаче, че шефката на Агенцията по вписванията я надминала многократно и за една година взела над заплатата си 71 000 (седемдесет и една хиляди) лева! И тя се изкара съвсем невинна – работела денонощно. В резултат на този денонощен труд от ЕС ни заплашват със санкция от 800 000 евро, задето от чужбина не можели да се регистрират по електронен път. Ами тази жена къде живее? Не е ли прочела поне, че сме най-бедната държава в ЕС. Не знае ли, че 730 000 пенсионери трябва да преживяват с минималната пенсия от 136 лв. и нейните "бонуси" са равни на такава пенсия за 44 години! И сега тези пенсионери с нетърпение чакат 1 юни, от която дата финансовият министър обеща да им даде по 9 лв. още и тя да стигне "космическия размер" от 145  лева.

Управниците пуснаха в действие и едно  позабравено възражение от времето на соц-а – на всяко обвинение от Запада като нямаше с какво да се възрази, отговорът беше: "А вие защо биете негрите?" И последваха обвинения какви "бонуси" са вземали бившите като били на власт. Разбира се да се оправдаваш, че "и другите са маскари" не е оправдание за проявите на "своите". Но интересно, че бяха съобщени имената на бившите, които са злоупотребявали, а сегашните бяха скрити и се написаха само длъжностите им...

И с връщането на незаконно взетите пари се счита, че всичко е "заметено под килима". Дори се изказаха съжаления, че облагодетелствалите се нямали налични средства и търсели заеми от приятели за този доблестен акт. А нима внесените осигуровки пак с пари на държавата не са щети?  Ами нали една от "подалите оставка" веднага се регистрирала като безработна и щяла да получава обезщетение в по-голям размер от заплатата й! Ще й изплатят и пари за "неизползван отпуск" и  други . Това ще увеличи и бъдещата й пенсия. Вместо да бъде уволнена дисциплинарно, пак й се дават "бонуси"... "С чужда пита – майчин помен" е казал за такива случаи нашият мъдър, но за съжаление мълчалив и търпелив народ...

Като контрапункт и за оправдаване на виновните започнаха да се леят сълзи колко ниски били заплатите на държавните чиновници. Което не е вярно, особено на фона на общото обедняване на хората. Явно случилото се ще доведе до точно обратното на очакваното заклеймяване – увеличаване на заплатите им, за да няма в бъдеще укори. Заговори се и че имало готов закон за заплатите на висшите чиновници, с който те да се отделят от останалите. Явно ще въведем кастовото деление, както е в Индия. Макар че на практика то съществува и сега, но по-завоалирано.

При това министър-председателят се закани, че като наближи свършването на мандата щели да приемат закон за голямо увеличение на заплатите на чиновниците. От една страна това е вече предизборна агитация за подкрепа на нов мандат (по системата "Путин"), но и да разобличи следващите управници, ако не се откажат от такива заплати, че и те са безскрупулни...

Тази "заплаха" ме връща 65 години назад, когато бях на ученически лагер. Тогава почти всичко, дори и хлябът, се даваше срещу купони, което сегашното поколение въобще не знае.  Едно момче се закани на друго, че ще го удари с бисквита по устата. И заплашеният с готовност отговори: "Хайде, удари ме." Нали ще получи нещо "без купон".



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298787
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930