Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 21:33 - ЗАЩО "ИЗПУСНАХМЕ" СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ?!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеизвестна е сентенцията на Железния канцлер Ото фон Бисмарк, че най-много се лъже по време на лов и избори. Още преди няколко години в статията си "Статистика - стъкмистика" я цитирах и си позволих да я допълня, че у нас се лъже и в останалото време, без почивки. Става дума, че безработицата "намалява",  доходите "растат" и  все в този дух. Вождът на ГЕРБ обаче след като си подаде оставката заяви, че те няма да правят предизборна кампания, а просто ще показват направеното от тях - магистрали и не разбрах още какво. Нали народът е казал: "Село, което се вижда, не ще показване." Няма да се хвалят например, че сме най-бедните в ЕС.

Но както се удържаше с все сила властта  изведнаж си подадоха оставката, вероятно като нов трик за печелене на изборите, така и се промени пиаркампанията. Вероятно някой ги вразуми, че едва ли магистралите ще скрият ежедневните 5-минутни съобщения по радиото колко пътища са затворени. Министрите даваха отчети за свършеното. Разбира се крайно лустросани. Някои си писаха дори самооценки. Най-високо /пълно 6/ се оцени министърката на правосъдието. Понеже съм в тази система над половин век, не ми е ясно на какви постижения се основава този рекорд. Четвъртата или петата министърка на здравеопазването и тя не си намерила кусури, но поне не се самооценила. Министър-председателят не каза дали и нея не е открил на някой кръстопът, както предшественичката й. Два месеца след като пое поста тя се оплака, че едва тогава разбрала, че таксата за преглед при личния лекар била процент от минималната  работна заплата. Мисля, че е юристка и да не знае такава елементарна работа е лош атестат.  При това била на щат  в болница, а не в тухларна. Като министърка думата й не се чуваше. Но сега като депутатка клейми властта дори от парламентарната трибуна.

Министърът на транспорта с фамилия МОСКОВСКИ, която не говори добре за БЪЛГАРСКИ министър, пък поръча ж. п. вагони в Турция, но без лиценз за движение из Европа и прашасват в някакво депо. Вчера чух, че това министерство има 25 юристи, но ползвало външни консултанти за делата! Представям си колко са кадърни тогава щатните.

Отчет направи и шефът на служебния кабинет. Той се похвали, че за 78 дни управление паричният резерв на държавата се е увеличил с 1.5 милиарда и открили и спестили и други 500 млн.  Направо са сторили чудеса. Щом като за такова кратко време са изнамерили 2 млрд., то за една година бюджетът на държавата би  нараснал  с цели 9 млрд. при предвиден приход от  едва 17 млрд. Защо изпуснахме тези министри да напуснат постовете си, а не ги задържахме. Ако беше необходимо, можеше да им се наложи забрана за напущане на страната. При това имаха и визити извън страната. В навечерието на изборите председателят на служебния кабинет с още двама министри и неизвестно колко на брой и кои именно лица са посетили манастира в Света гора. Беше писано, че имало и един митрополит. Изглежда, че това е било ползотворно и отново подобна  анонимна делегация  направи официално посещение  във Ватикана за 24 май. Разбра се само че оперната певица Александрина Пендачанска, режисьорът Явор Гърдев и още едно лице, чието име не чух, макар и в състава на делегацията, не били допуснати на срещата с папата и чакали в градината. За какви "грехове" или грешки в протокола е станало това дори не бе обяснено.Няма и знак водачът на делегацията като министър-председател и външен министър да е изпратил след това поне някакъв  NOTIS /бележка/ до домакина папа Франциск за изясняване на случая. Една певица, която триумфира по световните сцени, и известен в международните артистични среди режисьор  какви грехове могат да имат, че  "да идзат до Рим и да не видят папата", каквато фраза има. Аз самият преди близо половин век видях в Рим Светия отец. Вярно, ние сме малка страна, но такъв ход е характерен в дипломатическите отношения. При това Ватикана има неизтрита вина за обвиненията към нашата страна за участие в атентата срещу папата.  Вероятно причината да не се реагира е заради това, че Марин Райков очаква да получи агреман за посланик в Рим , за какъвто се е предложил в списъка  за такива назначения. Сигурно този въпрос се е обсъждал и на срещата му с италианския премиер.

Надявам се, че съгласно утвърдената практика личният министър-председателски "авиоотряд  28" да превозва пътници безплатно /по-точно - за сметка на данъкоплатците/ отнякъде  да са  намерили пари. Защото в постановлението на Министерския съвет за  изпълнението на бюджета за 2013 година, както и за 2011 /за другите бюджети 2010 и 2012 нямах време за губене да проверявам/  за този авиоотряд няма предвидени НИКАКВИ ПРИХОДИ,  а САМО РАЗХОДИ - 7 161 197 лв. за 2011 г., но явно те не са стигали и затова за 2013 г. са увеличени с 3 /три/ лева. Просто непозната прецизност - да не се "ощетява" държавният бюджет без да има предвидени  такива разходи! Дано са научили и думите: SIC  TRANSIT GLORIA MUNDI  /Така преминава световната слава/, които се отправяли до главата на римокатолическата църква при възкачването му на папския престол, за да му припомнят крехкостта на всяка човешка власт!

 

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат           Стара Загтора, 8 юни 2013





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298817
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930