Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 22:14 - ВЕРОЯТНО ОБЕЩАНИЯТА ЗА МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИИ ПАК НЯМА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯТ...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 927 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2013 22:57


В предизборната платформа на ГЕРБ бе предвидено пенсиите да се увеличават съгласно „сребърното швейцарско правило“ за компенсиране на инфлацията. Още при изготвянето на първия бюджет за 2010 година обаче забравиха това предизборно обещание и издигнаха лозунга „Пенсиите – във фризера“.  Аз го допълних: „Заедно с пенсионерите!“  И за съжаление се оказах прав.  Бившата данъчна служителка, вече като председателка на бюджетната комисия на Народното събрание /НС/,  „оправда“ това с липсата на пари за увеличние с 10 на сто, защото за това  били нужни  1 милиард  лева.  Тогава писах, че тя или не е виждала, че бюджетът за пенсиите е 7 млрд., или не знае да смята, защото при такава сума 10 процента е 700 милиона. Дори измениха закона  за  ежегодното  осъвременяване на пенсиите. И това продължи през цялото управление на ГЕРБ. Въпреки че вождът му обяви, че „ Станишев увеличил пенсиите, а той /Борисов/ ги плащал“. И се закани, че преди изтичането на мандата на правителството му ще увеличи пенсиите и заплатите, за да видят как ще ги плащат. Дали в изпълнение на тази закана, или поради задаващите се макар и след една година избори, миналата пролет министърът Тотьо Младенов  обяви с апломб, че от 1 януари  2013 година ще бъдат увеличени най-сетне всички пенсии. Изрично обаче предупреди, че това „не е предизборно“.  Това ми напомни за директора на едно от предприятията, в което  бях юрисконсулт. Той беше изключен от БКП, но при всеки разговор не пропускаше да декларира, че е останал верен на партията: „Не ме убеждавайте за съветска власт.“  Пенсионерите бяха подгрявани  често и с надеждата за коледни добавки, тъй като постъпленията в хазната надвишавали прогнозите. После обаче изведнаж се оказа,  че те са по-малки  и пенсионерите отново бяха излъгани, за кой ли път.

По-късно на няколко  пъти Т. Младенов детайлираше, че увеличението ще е 9.2 на сто за отпуснатите по-отдавна пенсии и 2 на сто за най-близките.  Финансовият министър също потвърди , че това ще стане от 1 януари. Още същия ден обаче всесилната Менда Стоянова заяви по една телевизия, че увеличението ще бъде  от 1 април, защото нямало пари. Операторите веднага й показаха  изявлението на С. Дянков,  но тя въобще не отрони и дума. Така  обори двама министри. И може би за този подвиг след няколко дни бе повишена на поста заместник-председателка  на  НС.  Дори при правителствената криза вождът на партията заяви, че тя била много подготвена и ако трябвало да посочи кой друг става за министър-председател,  щял да именува нея... Нека в. „Банкеръ“ си пише, че  „Банка „Кадри ГЕРБ“ съвсем оредя“.

Като следя политиката на ГЕРБ, или по-точно липсата на такава, се страхувам, че  подаването  на оставката на правителството може да бъде и с цел отново да се измамят пенсионерите и да  останат и без обещаваните мизерни увеличения. Още повече, че ГЕРБ се надява и на втори мандат.  И ще се  оправдават с това, че  няма легитимен Министерски съвет, който да изготви постановление за това. Предположението  е много вероятно, тъй като този въпрос не е сред посочените  за  решаване в няколкото дни, които остават до  евентуалното  назначаване  на служебен  кабинет.
Учудващо е, че при такова незачитане на правата на пенсионерите за достоен живот и съществуването на около 15 пенсионерски съюза те не се включват в протестите. Може би причината е само в това, че  са привикнали с репресиите над свободното слово от близкото минало.

Искрено желая да се окажа лош пророк и такъв сценарий да не се  случи!

Антон  ЧАКЪРОВ,  адвокат

Стара Загора, 22.2.2013



Тагове:   България,   ГЕРБ,   пенсии,


Гласувай:
0



1. gslavova - Добър пророк сте
23.02.2013 11:31
Пенсиите няма как да се увеличат http://gslavova.blog.bg/politika/2013/02/19/socialna-politika-pensioneri-bez-povishenie-na-pensiite.1055161
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298950
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930