Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 22:09 - И НАПУЩАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА ТРЯБВА ДА СТАНЕ С ДОСТОЙНСТВО!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
0



Наскоро в публичното пространство  се появи предложение  „да се прекрати циркът в Народното събрание“. Много навременно и рационално. И друг път съм писал, че след „избухването на демокрацията“, както писателят Вл. Зарев определи периода след 1989 г., макар че в Конституцията бе възприето разделението на властите, на практика няма нищо такова. Законодателната власт продължава да е напълно подчинена на изпълнителната,  вместо да е обратното. И то е  естествено за посттоталитарна страна,  защото  законодателите  гласуват  както им се нарежда от изпълнителната власт кои да влязат в нея и какви да са законите. Само че  доскоро  с цветовете на фулмастери им се показваше дали да подкрепят или отхвърлят някакво предложение, но вече довчерашните управници го правят по-прикрито   с предварителен инструктаж.

Страхувах  се,  че странната промяна за една нощ  на  министър-председателя от запазването на властта с всички сили /“кат шепа спартанци пред сганта на Ксеркса“/  до доброволното „сдаване“  на утринта  може  да е някакъв сценарий и на депутатите от мнозинството  да е наредено да не  приемат оставката. И Б. Б. да се върне на бял кон начело на правителството с ореола на мъченик. Още повече,  че той използва този трик  по време на управлението на НДСВ. Тогава подаде оставката  си като главен секретар на МВР,  но Симеон Сакскобурготски не я прие... Другото ми предположение бе, че ще се сформират групи, които да  скандират  против приемането на оставката.

До последния момент не беше ясно кой вариант е избран. Шефът  на МВР  държа в напрежение мнозинството пред телевизорите и радиата с предълга реч за успехите на това правителство,  което  е съвсем неуместно  при  обсъждането на подадена оставка.  И накара  всички  да се чудят  защо тогава то се оттегля.

Изведнаж на сцената се появи „виновникът“  за това заседание по подобие на отработения в древногръцките трагедии  маньовър  Deus  ex  machine /Бог – слязал - с машина/ -  министър-председателят,  който  дотогава вероятно  е чакал в някоя стая на Народното събрание/НС/,  с което показа неуважението си към институцията.  Вместо да каже няколко думи за завършек, той произнесе едно неуместно слово и само нажежи обстановката.  През това време отвън явно се е събирала тълпа  „в подкрепа на вече сваленото правителство“  и  телевизията показа  по-късно израза на народната любов,  изразяваща се дори и в целувки  на любимеца си при появата му .

Оказа се, че е бил избран вторият вариант, предвиден от мен. Дори имаше хора, които „били дошли от 400  километра“,  за да подкрепят правителството, фирмени автобуси,  пътниците от които не знаеха кой е плащал за тях. Най смешен беше  габровец, който на следващия ден по БНР обясняваше,  че никога не е гласувал, но отишъл в София да изрази подкрепата си на ГЕРБ и този път ще гласува на изборите. При това посочи, че е организатор на подкрепата.

Най-странно /и срамно/ беше, че  в подкрепата се включиха и хора с камиони , от които надничаха прасета – израз на тяхната радост  или на тази на стопаните им, че са  получили  най-сетне  полагащите  им се субсидии, които чакат още от м. януари. Животновъдите явно бяха сбъркали къде да застанат. Защото, ако нямаше протестната вълна, при  упоритата съпротива на финансовия министър нямаше да получат нищо. Още повече, че хазната е опразнена. Но поради наближаващите избори властта се стресна и изтегли заем от над  800 милиона  лева да плати, макар че това явно не е „предизборно“,  както ни агитират при всеки подобен ход.  Паметта на тези животновъди явно е много къса,  щом като забравиха как преди няколко години заедно със зърнопроизводителите протестираха срещу същата власт, че не плаща полагащите им се  пари и как  реагира тя – със забрани и глоби.  А кметицата на София от ГЕРБ ги задължи да внесат депозит от 10 000 лева за евентуална  поправка  на пътищата от тракторите, за да ги допуснат в Столицата.

Никой не е вечен, както в живота, така и във властта. В нашата история има правителства, които  успешно са изкарвали мандата си. Имало е и такива, които поради некадърност са били сваляни преди изтичането му.  Но никой няма прво да обвинява народа, задето е свалил доврието си от него. Бившият министър-председател  се считаше за „мъжкар“,  а се изяви накрая като Сърдитко.  След като той  под давлението на спонтанните протести доброволно подаде оставката  на правителството,  интересно какво е очаквал да стане – негови фенове да  обсадят  НС  и  принудят депутатите да отменят гласуваната оставка, като отново „изберат“ същото правителство!?

Политикът  трябва да има мъжество  да напусне политическата сцена с достойнство!  Още повече, че това правителство от 16 души смени 12 министри , т. е. три  четвърти от тях не са били годни за такъв висок пост.  Не случайно  в. „Банкер“ писа: „Банка „Кадри ГЕРБ“ оредя.“  Класически пример е назначаването  в навечерието на оставката на  лице без никакъв опит  в енергийното регулиране  за председателка на ДКЕВР  и й се даде срок 20 дни да се  оправи  с този  батак, което не можаха да сторят за години хора с опит.  А  тя поиска само една седмица, за да навлезе в материята.  Но може би се е уверила, че това не е „лъжица за нейната уста“ и  си подаде оставката, но още не е уволнена и дава интервюта  кога може  да се намали цената на  електрическия ток.  После ще се оправдават,  че няма кой да й подпише заповедта.

Вероятно  тази оставка ще се използва  от  сегашните властници  да не изпълнят  обещанието си  да  увеличат  най-сетне мизерните пенсии от 1 април. Но за повече подробности,  прочетете  постинга по този въпрос.

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат

Стара Загора,  22.2.2013




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297259
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031