Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 14:45 - МОЖЕ ДА СТИГНЕМ И ДО ДАНЪКА „ ДИШ ХАКЪ“ (зъбна плата)?!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 2835 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.02.2012 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В далечна Холандия, където съм за две седмици, но се интересувам от положението в Родината ми, разбрах, че някои депутати, уж „слуги на народа“, издигнали флагрантната идея да се узакони  да не плащат за паркирането на колите им в цялата страна. Чудя се защо чак сега са стигнали  до това прозрение и са допуснали толкова години да бъдат ощетявани, като ги принизяват до обикновените простосмъртни!  

Няма да се изненадам, ако бъде въведен в тяхна полза и данъкът  „диш хакъ“ – зъбна плата. По време на турското робство, ако някой турчин окажел честта да посети  „гяурин“ и същият го гости,  трябвало да му плати и този данък, задето си „хабял зъбите“... И без това са им ниски заплатите и привилегиите! 

В  2010г. сегашните управници издигнаха повика за икономии, за да се помогне на обеднялата държава в резултат от некадърността на предишните. Тогава предложих на Министерството на финансите следната идея: 

До идването на власт на „тройната коалиция“ бе „узаконено“ правото на партиите, които имат депутати, както и на тези, които нямат, но имат повече от един процент от гласовете на парламентарните избори, да получават субсидия от държавата в размер на 1 на сто от минималната работна заплата (МРЗ). И това беше обявено с благородната цел да се предпазят партиите от обслужване на  лица и партии, които ги „спонсорират“.  Още в първата година „тройната коалиция“ увеличи този процент пет пъти –  на 5 на сто. И с оглед на растежа на МРЗ  годишната субсидия стигна до невероятните и неоправдани 50 млн.лева! Та предложих им да се върне поне процентът 1 на сто. Така ще се икономисват годишно 40 млн. Получих писмо от МФ, че вече са изплатили парите за първото тримесечие, но за останалите ще ги изплатят с 10 на сто икономия. И явно, че занапред се възстановява статуквото. Никой не реже клона, на който стои.  И управляващите вземат лъвския пай.

 При това, както показа практиката, по този начин се поощряват „депутатите-номади“ да напущат  парламентарните си групи без да се отказват от примамливата субсидия като се обявяват за „независими“ и се приобщават към управляващите и ги подкрепят.

За тази година в бюджета е посочено, че за всеки получен глас субсидията е 12 лева и може малко да намалее този баласт за бюджета, но това съвсем не е достатъчно. Че депутатите нямат нищо общо с обикновените граждани се доказа още веднъж като в правилника за работата на Народното събрание получаването на „подаръци“ до 1/5 от месечната им заплата бе декриминализирано. По този начин надминахме американските сенатори, чиито подаръци не могат да надминават 100 долара, което за техните условия е малко повече от една надница.

 

На дневен ред отдавна съм поставял в печата въпроса, че за малка и бедна България е недопустим  лукс да има 240 депутати. И съставът да е по-голям от този на страните с по-голямо население и богатство. Въпросът трябва да се реши без забавяне. Такова изменение на Конституцията е нужно, а не да се обслужват някакви лобистки интереси.

Кому са нужни и каква полза има от това, че общинските съветници са 20, 30, 40, 50 и дори 60 за София?  Освен да се „награждават“ със заплати от общинските бюджети за няколко години  партийните  апаратчици! Нима големият брой е подобрил качеството на решенията?! И това изменение трябваше да стане още за местните избори миналата година. Но по общо съгласие, макар и не афиширано, партиите въобще не дават и да се помисли за такъв ход!...

 

Антон ЧАКЪРОВ

адвокат




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298748
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930