Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2015 13:34 - ПОРОЧНА ЛИ Е ИНФОРМАЦИЯТА ЗА СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА У НАС?!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1900 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Често у нас ни дават данни за най-различни средни показатели. Имам впечатлението обаче. че понякога данните не отговарят на истината, а са от различен вид „фалшификация“. И най-често съмненията ми са за т. н. „средна работна заплата“/СРЗ/. Не може България да е на последно място по бедност, а да се хвалим с висока средна работна заплата. И тя най-често „расте“.

Какви са  методиките в тази насока? Често пъти има големци, които „сучат“  от няколко държавни „вимета“.Така например един известен специалист /няма да му казвам името, но вероятно ще се досетите кой е/ предполагам, че получава заплата, доста висока, и пенсия, също доста висока. Едва ли тези, които събират днните за СРЗ за статистиката и са заинтересовани да се хвалят с по-високи показатели, ще бъдат толкова коректни и точни, че да сметнат само едното възнаграждение и то от заплатата, а да пренебрегнат пенсията. Но като бройка „получател“ ще фигурира само цифрата едно. Ами колко чиновници има, които получават заплати от Народното събрание, пенсии и разни възнаграждения от комитети, съвети и най-различни „образувания“ и им се събират по  3 – 4 и повече месечни приходи. На всичкото отгоре им растат допълнителните класове върху заплатата и самата заплата. По този начин „нашите хора“ получават огромни доходи, а бедняците си остават такива и чакат да се увеличат пенсиите им по „сребърното швейцарско правило“ с цели 1.9 на сто. И пенсиите под 200 лв., които са болшинството, получават месечно увеличение от 3.80 лв. и то от средата на годината, т. е. по 1.90 лв. месечно. И като се увеличи цената на ел. ток няма да могат да си купят по едно кравайче от увеличението. Колкото и несправедливо да беше управлението на комунистите, специално в тази област беше въведен по-справедлив ред. Даваше се право за получаване на пенсия и заплата само в някои важни отрасли, например на тези, които работят на важни национални строителни обекти като „Марица изток“. По този начин държавният бюджет беше засегнат по-малко и се предотвратяваше безполезното „стоене“ и заемане на щатно място. Необходимо е да се провери как се изчислява СРЗ и ако подозренията ми са основателни да се направят необходимите корекции и да се дават точни цифри. Държавата няма полза от надути нереално цифри.

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат         
Стара Загора, 29 юли 2015

 

 

 

 




Гласувай:
6



1. kunkata - Много може да се прави, само когато ...
29.08.2015 14:49
Много може да се прави, само когато има желание.
Факт е ,че управляващите, които вече не трябва да наричаме политици, не предприемат нищо за клетия народ. Който впрочем е пред оскотяване. Да видим как може скот да се манипулира !!!
цитирай
2. stariatb - Темата е актуална.
05.09.2015 19:53
И друг път сте писали по актуални въпроси. Затова си позволявам най-добронамерено, да се приобщя към постинга ви и да добавя:
1. Направих аритметични сметки и установих, че един работещ със заплата от
80 000 /осемдесет хиляди/ лева, както са например ограбилите ни наскоро с милиарди лева банкови чиновници и още 264 работещи с често срещаната заплата от 500 лева, правят средна заплата от 800 лева на 265 работещи. А това процентно означава, че при масовите ниски заплати на работещите, е достатъчно 0,37% от тях да са олигарси с заплата от порядъка на цитираната 80 000 лева, за да се получи средната заплата от 800 лева. И
2. Статистиката ни съдържа нагодени данни, които да представят в благоприятна светлина управляващи и олигарси. Затова всеки статистик, който се опита да представи правдиви данни, бива уволняван.
Поздрави и да сте жив и здрав, господин Чакъров.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298739
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930