Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2013 23:58 - ВСЕКИ СТУДЕНТ С КАЛАШНИК
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1126 Коментари: 1 Гласове:
0



Много често, да не напиша всекидневно, у нас се раждат някакви идеи. И то на най-различни теми - често пъти и екзотични, и неприложими. От няколко дни сега на мода излезе военното обучение на учащите се. Преди години огромната армия беше на няколко пъти съкращавана, но не по същия начин както в държавната администрация - много скоро чиновниците да станат повече с хиляди. Въпреки че често срещаме обяви за свободни щатове в платената вече армия. Причините вероятно са най-различни, но най-вече недобрите заплати.  Не е много ясна новата концепция, но засега учениците от последните два класа щели да се обучават теоретично и "нямало да бият крак". Съображение да не боравят с оръжие било, че те са непълнолетни. Студентите щели да се обучават и как да си служат с оръжие.

Военно обучение на студентите беше въведено у нас преди повече от 60 години. То се наричаше "Катедра 22" и се изразяваше само в лекции. След първата година през лятната ваканция имаше двумесечен войнишки лагер с униформи на редници Студентите от Юридическия факултет бяхме в с. Орешака, край Троянския манастир. Редовните ни занимация най-често бяха в лекции и походи за издръжливост, с раници, пълни с някакви тежести за 10 килограма. Редовните войници ни гледаха със съжаление и ни съчувстваха, като казваха, че те не са слагали раница на гърба си. По някое време ни включиха в снимането на филма "Опълченците на Шипка", с което икономисваха  парите за платен персонаж. Снимането на филма ставаше следобед. 

Аз се шегувах, че сутрин сме редовна българска армия, а следобед - турски башибозук. Натоварването ни беше по-голямо, защото имаше много повторения на епизодите и ги свършвахме до късно. Избраха около двадесетина "по-характерни за запомняне",  да бъдат на преден план. Единствената ни привилегия за участието в снимките беше, че разрешиха да не се бръснем. Наближаваше краят на м. август, а с това и на лагера. Чакахме с нетърпение да ни освободят и да се готвим за изпитите от есенната сесия. Изведнаж се чу мълвата, че ангажираните запасни офицери, които ни обучаваха, изпратили делегация в София да ни увеличат лагера заради снимките. Те получаваха заплати на редовни полковници и бяха заинтересовани колкото се може повече да продължи това положение. Хич не ги интересуваха нашите изпити. Имахме и редовни щатни офицери, които се разтревожиха от тези слухове. Безпокояха се, че отсъствието им от поверените им взводове ще се отрази на подготовката  им и при очакваната проверка може да ги понижат.

И редовните офицери много лесно разрешиха проблема - докато делегацията беше в София ни натовариха на влака и ние бяхме много доволни. Втората година бяхме разпределени по поделенията, където трябваше да изкараме стаж по един месец вече с офицерски чин. Мен ме разпределиха в Сливнишкия полк, който с оглед на  лошите отношения тогава с Югославия беше дислоциран на предна линия. По-нататък бях мобилизиран два месеца във Велико Търново, един месец в полка в Стара Загора и няколко пъти 2 или 3-дневни мобилизации. И завърших като офицер от запаса /сега - от резерва/ с чин старши лейтенант и длъжност командир на рота.  Често ни привикваха на лекции, където ни учеха, че за да се запазим при падането на атомна бомба трябва да легнем с краката към мястото на попадението  /а в същото време - че на няколко километра дори танковете се стопяват/, ако има война с Турция, ако за 24 часа не сме стигнели до Цариград, все едно, че нищо не сме направили и други неизпълними теории.

Сегашната идея била, че обучението ще се води от щатни офицери, на които щели да се плащат само командировки. Като знаем как всичко у нас и най-невинното се извращава в съвсем друго, бързо ще започнат да се плащат и лекторски и т. н. Обучението на един студент щяло да струва 592 лева. Вероятно  в тях е  включена и цената на нужния калашник. При постоянната липса на средства във всички области и "търсене на пари за бюджета" /като че ли те се търкалят по улиците/  и това вероятно ще е "идея за отклоняване на вниманието". Мисля, че у нас има 120 хиляди студенти по 600 лв. =  72 милиона. Ако наистина се "намерят", не е ли по-разумно и рационално да се вложат в образованието и науката?  Често гледаме по телевизията млади хора да размахват калашници, но бягат от родината си, където всички са въоръжени...

Антон ЧАКЪРОВ,  адвокат             
16.10.13

 

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. paulbjork - Благодаря за споделената от Вас гледна точка
27.05.2015 13:47
Считам, че темата е изключително важна и някак заметена под килима. Радвам се, че има хора, които помнят, анализират и споделят с нас по-младите и искрено вярвам, че има какво да научим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298752
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930