Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 11:48 - HОВОРОДЕНИТЕ – ОТ РОДИЛНОТО ДА СЕ НОСЯТ И ЗАПИСВАТ НАПРАВО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЗА „ПОЛУЧАВАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ“!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове:
3



Напънала се планината и родила мишка.

Народна поговорка

Депутатите от управляващата партия и присъдружните им колеги, отломки от други партийни конфигурации, оставиха почти за дванайстия час приемането на нов закон за просветата. Явно за тях тази област не е приоритетна и не може да се сравнява примерно с нормативния акт за облагане с данък мизерните лихви по депозитите в банките! При това се оказа, че най-много ги затрудни кардиналният въпрос каква да бъде минималната възраст, на която малчуганите могат да бъдат задължени да се „образоват“. И докато много по-важни неща бяха приемани без обсъждане, този бе решен не по реда му в проектозакона, а на третия ден след всички други текстове. И не сътвориха някакъв шедьовър, който да препоръчаме като образец и на другите държави, каквото увлечение имаме, а възложи на четиригодишните тегобата за предучилищно образование, вместо досегашното възпитание. Може би за това забавяне допринесе и фактът, че партийният шеф по това време беше извън страната и не е могъл да даде ясни указания какво да се гласува /прави впечатление, че по този въпрос в просветната комисия окончателният текст бе приет само с мнозинство от един глас, което е показателно за предварителна уговорка/.

И понеже имаше много възражения от родителите по това ранно съзряване за образование родителите бяха успокоявани, че в закона била прибавена възможност да се игнорира задължителността на такъв вид образование в детска градина, ако родителите декларират, че се задължават те да имат грижата да образоват децата си в тази ниска възраст. Само не е ясно, когато дойде време децата да се запишат в училището кой ще преценява дали родителите наистина са ги образовали. И сигурно това ще става въз основа на някакъв вид приемен изпит. И ако детето не издържи този вид „изпит“, вероятно няма да го приемат в училище, а родителите ще подпомогнат държавния бюджет с някаква глоба.

И никой не казва кой ще определи дали родителите имат въобще възможност, примерно съответното образование, да се справят с декларираното задължение. Особено като се има предвид, че най-често родителите от етноса не изпращат децата си на детска градина и училище и самите родители са неграмотни, как ще декларират, че те, необразовани, ще образоват децата си? Вероятно самите родители освен декларация, ще трябва да полагат и някакъв изпит за годност.

Ами дават ли си сметка чиновниците, които са измислили такъв ред, и депутатиге, които го одобриха, че никой родител не може да пусне 4-годишното си дете да отива без придружител до детската градина, макар до нея да се пресича само една улица! Ще трябва един от родителите да си напусне работата, за да води детето си на детската градина. Ние не сме САЩ, за да можем да плащаме за такава услуга. При това никой не може да гарантира, че в детските градини ще има достатъчно места за новите постъпления от 4 и 5-годишни деца, И сега местата не достигат, а като задължиш още два „випуска“ да влязат в нещо подобно на училище, къде ще се сместят.

Необмислено е и предложението от държавния бюджет да се плаща издръжката на едно дете в частно училище. Това само ще даде възможност да се „подпомагат“ парично близки до властта лица. Имаме достатъчно примери в това отношение.

Кой знае още колко недобре обмислени текстове има в този важен проектозакон, но за съжаление те не са известни.

Има обаче и нещо хубаво в закона. И то е, че той щял да влезе в сила от 2016 година. Да се чуди човек защо „на последната права“ /само още по-малко от 5 месеца от мандата!/ след като управниците проспаха 43 месеца, изведнаж налагат бърза процедура в законотворчеството в такава важна област като образованието. При това много често се приемат неиздържани текстове, правят се изменения, често пъти продиктувани само от лични интереси.

Странно е, че за депутатите например няма никакви изисквания за образование. За да управляваш мотоциклет трябва да представиш и медицинско свидетелство за психическо здраве. А можеш да увредиш само един човек освен себе си. А като си депутат и министър, властта ти засяга хиляди . Не случайно до този извод – за необходимостта да се представят и такива документи - е достигнал и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Д. Главчев и направи такова изявление. Доста по-късно от мен. Само че и да стане това, няма особена полза. При управлението на НДСВ за шеф на спортната държавна агенция бе назначено лице без висше образование в разрез с изискванията. И за да се „поправи“ това беззаконие, много скоро повишиха агенцията на министерство и всичко се узакони!

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат,
Стара Загора





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298790
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930