Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2014 19:45 - РЕДНО ЛИ Е ТЕЛЕВИЗИЯ ДА ОБЯВЯВА АНКЕТА, КОЯТО ПРЕДИЗВИКВА ОМРАЗА МЕЖДУ ЗРИТЕЛИТЕ ?!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
2



Положението с една от най-преуспяващите банки у нас КТБ  вече 4 месеца занимава половин милион български граждани, които имат влогове в нея и не могат да си ползват парите дори и да имат крещяща нужда от тях. Само тези, които уж са определени да оправят цялата бъркотия, нехаят. Може би дори са и в съюз с виновниците. Едните получават солидни заплати и са заинтересовани колкото се може повече да продължи това. Виновниците пък имат интерес всичко да се бави, с надеждата "да се замете под килима". Това безвремие се използва и за  пробутването на разни псевдосправедливи "каузи",  които  прехвърлят всичко от болната глава на здравата. Така се прокарват идеи, че вложителите били виновни за сполетялото ги нещастие, защото търсили по-високи лихви и трябвало да  предполагат какво може да се случи. Започнаха и спекулациите, че не е правилно  държавата да изпълни задължението за изплащане на влоговете, защото щяло да стане "за сметка на данъкоплатците". Че има закон за това, хич не ги интересува. Че кое не е за тази сметка?  Дали неплащането на вноските към  пенсионните фондове от държавните служители. Както казваше един колега: "Ние плащаме вноските за милиционерите, а те ни бият." Или пък непълното плащане на вноските за децата и учащите.
Вчера по една телевизия обявиха редовната анкета, сега с актуалния въпрос: "Съгласни ли сте  спасяването на КТБ да стане за сметка на нашите данъци?" Нищо, че например в гаранционния фонд съвсем не са събирани пари от данъци. Очевидна провокация към зрителите да отговорят с "Не"  Нищо, че има закон за гарантиране на влоговете до определен размер. Фактически  телевизията призовава към незачитане на законността и предизвикване на омраза между зрителите.  Преди време по такъв начин се настройваха гражданите с думите, че двама работещи издържали един пенсионер. Като че ли се "забравяше",  че на пенсионерите се плащаше от  вноските им в бюджета като са били работници и са им правили удръжки за това.  Хубавото е, че  зрителите се оказаха по-морални и разумни от авторите на анкетата  и 94 на сто отговориха с "НЕ" и само 6 на сто с "ДА".
Сега започнаха и други спекулации, вероятно пак от причинителите на тази криза. БНБ, която е най-големият виновник за случилото се, изпратила писмо до Европейския банков надзор, който поиска веднага да започне изплащането на влоговете, че българските закони не предвиждат това. Явно не са наясно, че е узаконено , че европейското законодателство има приоритет пред нашето. Днес пък чух по радиото от някакъв "експерт", че за оздравяването на КТБ щели да са нужни по 2 000 лв от данъците на всеки българин. Интересно след като след дълго мълчание /като комунист на разпит/ се заговори, че липсващите пари са 2 млрд. и нещо, после изведнаж станаха /по какъв начин?/ 4.2 млрд., но как са стигнали до 14 млрд. Защото при 7 млн. население по 2 000 лв прави 14 млрд. И да приспаднем 1.5 млн. непълнолетни и учащи, от които не могат да се вземат данъци, това  прави  11 млрд.
Интересно е обаче друго. Така ли тази банка не е работила с пари КЕШ, защото никъде не се споменава да има налични пари. И защо се затвори банката и то цели 4 месеца. Какво пречеше тя да си работи и да има приходи, вместо да изгуби милиони. И защо например никоя телевизия не направи анкета сред зрителите редно ли да се отпуснат 800 000 лева от нашите данъци на президента за неговите воайяжи по света? Министър-председателят обясни тази щедрост с това да се засили уважението към нашата страна. След като всички знаят, че сме най-бедните в ЕС, едва ли и тази сума ще ни направи по-богати и оттам по-уважавани. И нужно ли беше служебният кабинет да възпроизвежда целия бюрократичен апарат за трите месеца на мандата му, при това "за подготовката на изборите"?

Антон  ЧАКЪРОВ, адвокат                  
Стара Загора,
24.10.14



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298696
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930