Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 12:10 - ВИРУСЪТ НА БЕЗЗАКОНИЯТА И НЕГРАМОТНОСТТА Е ЗАРАЗИЛ И ВЪРХОВЕТЕ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
2




Още като излезе съобщкението за КТБ /ах, как това съкращение гали очите на наследниците на комунистическите диктатори с близостта до любимата им КГБ!/ поместих в блога си постинг: "Ало,  БНБ, кой ще плаща причинените вреди от неразумния ви "надзор" над тази банка".  Обвиних ги, че въобще не са помислили за последиците: много фирми и граждани могат да имат текущи плащания по сделки и като е наложен своего рода "запор" над парите им ще трябва да плащат огромни неустойки. И всички тези вреди в крайна сметка трябва да плати виновникът БНБ. Други сделки още в зародиш ще се компрометират и т. н. Вероятно ще се упражни натиск върху съдебната система да отхвърля такива искове, но нали има и Европейски съд в Страсбург, с какво ще го обезвредим !  Същия ден след моя протест в същия стил се изказа и известният политик Г. Кадиев.

Не съм финансист, но юристът е "дялан камък" и има поглед в много други области. Смути ме много и лековатото  "обяснение" как влоговете ще се прехвърлят в някаква дъщерно  фирмичка, която имала пари и точно на 21 юли щели да отворят вратите и всеки да си тегли от сметките. И като панацея се сочеше, че банката щяла да бъде одържавена. Явно във върхушката на централната банка начело с т. н. гуверньор Иван Искров има потомци на някогашните национализатори на банковата система и мислят, че и сега са  "началници на света" и могат да правят каквото им скимне.  Скоро обаче започнаха да пеят друга песен - изглежда по-компетентни от тях  ги вразумиха. Банката нямало да може да се оправи за един месец с този "надзор", ами щели да отворят трезорите ПОНЕ В ТРИМЕСЕЧЕН СРОК  Това "поне" обаче е много смущаващо - както от месец стана на три месеца, така може да стане на 6, 12 и т. н. И тъй като Централната банка е много компетентна и непоклатима, започнаха да се оправдават, че не бил постигнат консенсус по въпроса дали гарантираните влогове да се изплащат или всичките. И това на фона на твърдението от предния ден, че пари има за всички вложители.  И пречката "консенсус"  била непреодолима. Дори и бившият министър-председател Иван Костов, който мислех, че е добър  финансист, предложи при теглене на суми над 2 000 евро да се плащала такса от 10 на сто... Изглежда дългият период на  "отлюспване" от държавната софра се е отразил  дори на нормалното му мислене.

Ако е вярно за "достатъчното пари", какво пречи да се изплатят всички влогове до размерите, които са гарантирани със закон.  А ако останат средства, тогава да се приеме закон, който да обезщети и тях. В никой случай не съм съгласен да се ограбва който и да е той особено от държавата. Но много йезуитски звучи оправданието на никого да не се плаща, докато уж се търси начин да се обезщетят и лицата със суми над законовите. Това по-скоро ми се струва като оправдание, за да се ползват за плащане по бюджета, за които няма пари. Това е БЕЗСРАМИЕ. Не случайно народът има поговорка: "Не бъркай в торбата на гладния."

Бойко Борисов вече ми е омръзнал с ежедневните си искания за най-различни оставки, макар че никой не го слуша, но този път е прав да иска оставката на ръководството на БНБ, управителния й съвет и всичките некомпетентни и немислещи за последиците от измисления "надзор"!  Да не се крият зад колективната безотговорност!...

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат             
Стара Загора,  16 юли 2014

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298275
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930