Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2012 09:09 - ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НИТО ЕДИН ИЗБОР НЕ МОЖЕ ДА Е "ИСТИНСКИ ИЗБОР"?!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 813 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-страшното на комунизма е това, което идва след него

Адам Михник.

В нашата страна често се провеждат избори за щяло и нещяло. Последното – в смисъл, че почти всички сериозни избори са с предизвестен край –  в смисъл, че победителят е известен още преди старта. Може би това е зараза от единственото, засега, допитване през 1946 година дали страната да остане царство или да стане република. Години наред се твърдеше, че резултатите са фалшифицирани. Това постепенно се изроди до такава степен, че в изборите за Народно събрание се "състезаваше" само една листа. Така че истинска борба имаше само за място в листата тъй като и последният в нея ставаше депутат. Дори неколкократно избираният за кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов казваше, че "кушия (надбягване) с един кон не е състезание".

След като у нас "избухна демокрацията", по думите на писателя Вл. Левчев се очакваше тази порочна практика да бъде прекратена. Постепенно обаче всичко си дойде по местата по принципа Nil novi sub soli – нищо ново под слънцето. Намериха се практични люде, новатори, които изнамериха други начини за постигане на същите цели. Преди няколко години обслужвах като юрист един птицекомбинат. Насрочихме търг за продажбата на няколко сгради и се явиха много участници. Очаквах голяма борба и добри доходи за предприятието. Какво беше учудването ми, когато дошлите се изнизаха един по един и останаха само двама. Още след първата стъпка вторият се отказа да наддава и другият спечели почти на първоначалната цена. После разбрах, че имало постоянни участници по търговете, които са само формално и срещу възнаграждение напускат...

Постепенно подобни и други практики се наложиха и почти винаги осигуряват победа на "правилния" участник. За съжаление практиката се разшири и в купуването на гласове за местните избори и тези за Народно събрание. Не случайно наскоро бившият министър-председател Стефан Софиянски изказа опасенията си, че "може би чувалите с нашите бюлетини за предстоящите избори вече са запечатани"...

Според Конституцията у нас властта е законодателна, изпълнителна и съдебна. По принцип законодателната винаги е подчинена на изпълнителната, защото е излъчена от нея. Макар че трябва да е обратното. Бяхме свидетели как в пленарната зала зам.-председателят на НДСВ с цветовете на маркерите нареждаше как да се гласува. Сегашните управници не прилагат такива явни подсказвания, но и по други начини постигат целите си. И в това отношение вече прекаляват. След като привлякоха като свои поддръжници отцепилите се от "Атака" и РЗС и имат желаното болшинство, мечтата им е да подчинят и съдебната власт. Очевидно искат да осъществят завета на .В. И. Ленин: "Вся власть Советом," – Цялата власт на Съветите, под които се разбира Партията. Тогава няма да има оправдателни присъди и ще се отчита 99.99 на сто разкриваемост на престъпленията! Затова шефът на МВР зорко следи всички съдебни актове и ги критикува все едно,че са в неговото ведомство и е началник и на съда.

Мнозинството е на път да разруши и авторитета на Конституционния съд. С много приказки за „пълна прозрачност” бе претупан изборът на конституционни съдии, че такъв подход ще постави под съмнение въобще съществуването на този най-висш орган за законността. Не случайно в Средновековието във Франция е широко известен изразът: „Френската кралица трябва да бъде извън всяко подозрение.” Такова изискване още повече важи за конституционен съдия. Не може с общи приказки уж за прозрачност да се пренебрегват сигналите за тъмни петна в биографиите им. Вярно, постът е много висок, но трябва да са налице и високи нравствени и професионални качества.

Войната на шефа на МВР срещу съда и незачитането на закона за независимостта на съдебната система дава кураж да се издига глас и за промяна на църковния канон в полза на определени лични претенции за заемане на овакантеното място на българския патриарх. Нищо, че не е достигната нужната възраст и липсва необходимият митрополитски стаж . Църковните норми да се изменят ad hoс и всичко ще бъде узаконено. Такова нарушение на Конституцията не посмяха да направят дори бившите атеисти от БСП и да издигнат кандидатурите на Г. Пирински или С. Станишев за президенти в нарушение на изискването да не са чужди граждани по рождение, а за втория и недостигането на 40-годишна възраст. Това е още по-недопустимо и греховно за висши църковни служители. То ще послужи само като оправдание на разколниците да подновят опитите си за създаване на втори Синод!...

Управляващите обаче да не се правят на "света вода ненапита", защото за всички стана ясно, че те са на дъното на тази каша. И колкото и да се стараят да ни уверяват, че изборът бил "прозрачен", действията им и огромното мнозинство при избора на кандидатката Марковска показва, че се касае за предварително договаряне. Не може да заблуди и това, че кандидатурата бе издигната от т. н. "независим депутат". Едва ли и "изборът" на втория конституционен съдия от парламентарната квота с настоящ ранг съдия от районен съд, макар и председател, е много удачен. Той прескача дори пост "апелативен съдия" за достигане до ВКС, а изведнъж отива чак в КС. С подаването на оставка като зам.-председателка на Върховния административен съд, Марковска явно демонстрира, че не се смущава от доказани нейни провинения и предпочита да заеме най-високия пост в областта на правото в държавата и да си осигури спокойна кариера и пенсиониране. Нищо,че това й поведение ще тежи като тежък камък на авторитета на КС!

От вниманието на обществото убягна и една друга проява на бъдещата конституционна съдийка. Оказа се, че тя била много стресирана от избухналия скандал с избора й и си ВЗЕЛА ОТПУСК. Но това не й попречило на 6 ноември да председателства на състав от ВАС, който отменил решение на троен състав на ВАС и занапред по делата във ВАС се въвежда държавна такса от 4 на сто (!) върху интереса вместо досегашните 10 лева, с което гражданите се лишават от достъп до справедлив съд. Интересен е въпросът дали лице в отпуск и то по болест може да решава дела, или РЕШЕНИЕТО Е НИЩОЖНО!

Хаджи Антон ЧАКЪРОВ, адвокат, Стара Загора




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298488
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930