Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 15:35 - ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ДИКТАТУРАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА В АДВОКАТУРАТА!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1961 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 03.07.2012 15:40


Свободната и независима адвокатура е важна съставна част на всяко демократично общество. Тя е последната надежда на гражданите за защитата на правата им. Още повече, че те най-често се нарушават от държавата.
В тоталитарните държави (и в посттоталитарните като нашата) възможностите на адвокатите за защита на човешките права се ограничават. Със завземането на властта от комунистите на 9 септември 1944 г. при репресиите срещу интелигенцията пострадаха и известни адвокати – някои бяха избити без съд, други – с "узаконена" присъда от т. н. "народен съд".
"Оцелелите", освен записалите се в БКП и БЗНС, непрекъснато бяха под заплахата да бъдат изхвърлени от професията при периодичните "чистки". През 1946/47 г. пострадаха подписалите протеста срещу гоненията против опозицията, после такива имаше в 1951, 1955, 1961 и най-мащабната в 1975 г. Бе изпратена делегация в Узбекистан, която констатирала, че в тази по-голяма от нашата страна адвокатите били по-малко от тези в София! Това беше мотив за нова чистка, йезуитски наречена "съкращения". За Стара Загора бройките бяха 61, макар че в далечната 1925 г. при многократно по-малко население адвокатите са били 127. Изискването на Министерството на правосъдието (МП) беше само "черните списъци" да се "съгласуват" с ОК на БКП.
Униженията на адвокатурата бяха и узаконени в 1952 г., когато бе и възложена задачата: "Да съдейства на съдилищата и другите държавни органи за укрепване на правния ред и социалистическата законност." А адвокатът полагаше клетва: "Да служи честно на народа си и ДА БЪДЕ ИСТИНСКИ ПОМОЩНИК НА ПРАВОСЪДИЕТО!" Нещо като "допълнителен прокурор". За защита правата на гражданите няма и дума.
Какво стана обаче след "избухването на демокрацията", както писателят Вл. Левчев определи случилото се на 10 ноември 1989 г.?
Бе приет Закон за адвокатурата (ЗА) в 1991 г. Пъпната връв с МП бе прекъсната и адвокатурата бе обявена наистина за свободна професия, а не като дотогавашния средновековен "еснаф". Предвиждаше се избор на ръководни органи, даде се право на обжалване на дисциплинарните наказания пред Върховния касационен съд (ВКС).
Много скоро обаче такава свобода се зловиди на новите управници, уж демократи. НДСВ прие нов ЗА в 2004 г., който вероятно е реципиран от подобен в Северна Корея или Куба, ако там въобще допускат да има адвокати. Изборният цирк на тазгодишното общо събрание (ОС) е ярък образец на срамни фалшификации, на които могат да завидят и най-големите "изборджии".
Адвокатската колегия (АК) в София е с 4899 адвокати при общ брой за страната 11 717. Тя има право на 123 делегати на ОС от общо 300. Висшият адвокатски съвет (ВАС) обаче "открил" нарушения при избора им и с един замах ги лиши от правото на участие. ЗА дава право на обжалване, но само на ДЕЛЕГАТИ, а те не са такива. Добре, че се намерил адвокат от Варна да подаде жалба до ВКС и сега се чака решението. Американският роман "Параграф 22" с култовата фраза: "Майор Майор приема, когато го НЯМА" е надминат. Кандидатурите за избор на висшите органи пък са "пресяти" неизвестно по какъв критерий и са допуснати само "правилните лица"...
Така от сегашните 15 члена на ВАС в листата са 10 – явно да отстояват статуквото. Заимствана е и системата "Путин". Сегашната председателка Д. Доковска е изконсумирала разрешените два мандата и нейното място ще се заеме от досегашната председателка на Висшия дисциплинарен съд на адвокатурата (ВДСА) Р. Негенцова за "вярна служба". Тя има и стаж за пенсия като дългогодишна членка на Централната избирателна комисия. Обявените за "недопустими" могат да обжалват, но... пред тези, които са дали поръчката. А и не знаят какъв кусур са им намерили, та да ги опровергаят. Иначе става като фразата на Чърчил на социализма, който приличал на кораб, който не знае за къде е тръгнал и затова винаги отива другаде.
И вече 4 месеца след изтичане на мандата старият ВАС продължава да управлява. Това е да печелиш и от позорното си поведение.
Възраждането на диктаторските методи изпъква особено при дисциплинарното производство. Делата се образуват в АК и решението се обжалва пред ВДСА. И край! Можеш да се оплачеш само на "арменския поп". А ВДСА може да те лиши от правото да упражняваш професията за 18 месеца, а при второ нарушение – 5 години. Само за заемащите изборни длъжности ВДСА е първа инстанция и решението подлежи на обжалване пред ВКС. Ако такива са около 700 души, останалите 11 хиляди са лишени от достъп до истинско правосъдие.
В това отношение  АДВОКАТИТЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ в сравнение с другите две институции в юридическата област. Дисциплинарните наказания на частните съдебни изпълнители и нотариусите  могат да се обжалват пред ВКСС, а нотариусите могат да обжалват и решението на троен състав от ВКС пред друг троен състав! И вместо ВАС да предложи тази с нищо неоправдана  рестрикция (и страх у върхушката да не изгуби властта!), той мълчи като Сфинкса в Гиза, който също не отговори на въпросите ми. И още по-куриозното е, че нотариусите и ЧСИ могат да бъдат защитавани пред ВКС от АДВОКАТ, а АДВОКАТИТЕ НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДА ЗАЩИТАВАТ ТАМ СЕБЕ СИ!...
И защо е това възраждане на диктатурата на номенклатурата в адвокатурата? Движеща сила е само материалният интерес. Всеки месец ВАС получава от членски внос 117 хиляди лева. И с постъпления от встъпителни вноски, такси за изпити и дори разноски и глоби по дисциплинарни дела (нещо като "дис парасъ, дис хакъ" – данък по време на турското робство, който раята плащала на гостуващ турчин, задето си "хабял зъбите" при гощаването му) – годишен бюджет за разходи от 2 млн. лева! Финансов ресурс, с какъвто едва ли разполага друга подобна организация.  Има и командировки в чужбина, където да разправяш приказки колко демократично се развива адвокатурата у нас. И да разобличаваш ареста в Кигали (Руанда) на адвокат, като сочиш, че "не би могло да има правосъдие в държава, която се опитва да накара да замълчат адвокатите, чиито каузи не се харесват" (Отчет на Д. Доковска за 2010 г., сп. "Адв. преглед", кн. 3-4/2011). При това лица от върхушката начело с председателката и секретаря на ВАС В. Бенатов заемат ръководни постове и в УС на Центъра за обучение на адвокати "Кр. Цончев", председателката е и гл. редактор на сп. "Адв. преглед", явява се и по големи дела. Възхищавам се как могат да се справят с толкова много неща едновременно. И особено, ако това е само "на ползу роду". 
Понеже финансовите разходи на ВАС са покрити с тайнственост, поисках официално да ми се даде справка дали членове на ВАС имат сключени граждански договори с ВАС, МС, министерства и други държавни институции. Бе ми отговорено, че ВАС не можел да иска такива данни от членовете си. Изглежда не са и чували  за "конфликта на интереси"...
В ЗА има 14 точки като задължения на ВАС, но главно от бюрократично естество – изготвяне на образци, размера на членския внос и др. Защитата на професионалните права, честта и достойнството на адвокатите е възложено обаче на... АС! 
След като ГЕРБ дойде на власт, спряха плащането от бюджета на правната помощ, оказвана по закон от адвокатите. Писах до ВАС да протестират срещу това беззаконие и в отговор да оттеглят полагането на такава помощ, за да се блокират делата и да видим как властта ще се оправдава пред Брюксел. Уведомиха ме, че писмото ми е изпратено на Националното бюро за правна помощ. А със същия успех можеха да го пратят и на Светия Синод, защото бюрото трябва да получи пари, за да може да плаща. И ми поместиха статия по този въпрос във в. "Параграф 22", като писах, че ако ВАС се страхува да се противопостави на това беззаконие, да си подадат оставките и изберем по-куражлии. Чудили са се как да ме накажат за това, докато накрая намерили една абсолютно глупава жалба от клиент, на която съм възразил "с недопустим език на адвокат към клиент". Че въобще нямам пълномощно от този клиент, че не съм му взел пълна такса и че той за да спести остатъка от хонорара "се заел сам да оправя работата", че моето възражение не е до клиента, а до ВАС и че "задочна обида няма" и обвинението им показва юридическа неграмотност, бях осъден на порицание. Само че при този фал-старт "обвинителите" не съобразили, че съм член на дисциплинарен съд и мога да обжалвам беззаконията им пред ВКС и така той прекрати делото. Само че и той тръгна по най-лекото съпротивление - поисках да се произнесе по същество, за да мога да съдя ВАС за неимуществени вреди, но ВКС се позова на давността. Бях осъден и на 155 лв. разноски (като "зъбна плата"), но и тях няма да вземат. Аз съм внесъл на ВАС над 2 000 лв. Не съм мазохист да плащам на палачи да ме съдят.
Тази диктатура на номенклатурата в адвокатурата продължава вече 20 години. Не може и да е друго, щом като във ВАС има двама (единият дори зам.-председател!), които са и членове на Висшия съвет на БСП! Партия, която се гордее, че е наследник на БКП, обявена още в 2000-та година за престъпна организация, както и установения от нея режим, който е довел РБ до национална катастрофа!
Ако ЗА не претърпи коренни демократични промени, въобще няма нужда от върхушката в адвокатурата, която да се грижи само за себеустройването си. По-добре ще бъде всяка адвокатска колегия да стане самостоятелно юридическо лице и сама да отстоява правата си, както е в Гърция.
Не мога да си представя с какви очи идеолозите на тази срамна изборджийска сага ще гледат колегите си и да се възхищават на деянията си!... Освен ако нямат въобще морал!...

 Антон  ЧАКЪРОВ, адвокат, член на Дисциплинарния съд в АК – Стара Загора
 



Гласувай:
3



1. kostas - Вие правистите имате най-много " трески за дялкане"...
03.07.2012 15:56
Това морал, съвест, правда не трябва да ви са на езика , а в душата!!!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297182
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031