Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 16:14 - ЗАПАЛИШ ЛИ ЦИГАРА - ГЛОБА 1000 ЛЕВА!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 3454 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 12.06.2012 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Който пуши в заведение е ПРОСТАК!"

Бойко Борисов, министър-председател на РБ

Заклет непушач съм. Не съм палил цигара. Но адвокатската професия ме научи да защитавам гражданите от всякакви нарушения на правата и свободите им. И най-страшното е, когато държавата е виновна за това. Защото тогава се засяга огромно множество от хора, а не отделни лица. Затова съм противник на абсурдните забрани на тютюнопушенето и невероятния размер на глобите, които не съответстват нито на самото нарушение, нито пък на паричните възможности на хората в НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
  И нарушителите бяха заклеймени от най-високото място. По този начин може би по-голямата част от възрастното население бе обявена за "опростачена". Преди време с подобна оценка същото лице "декорира" от далечните САЩ друга част от нацията като "лош материал". Засегнатите протестираха, че са дискриминирани, та се наложи да им се обяснява, че думите били разбрани погрешно. Сега не може да се жали в Комисията за защита от дискриминация, защото мандатът на председателя й Кемал Еюб изтече и нов не е избран. Не бяха пожалени и учените от БАН, които бяха обявени за "феодални старчета" от стоящ по-долу в йерархията, но да покаже, че следва примера на сюзерена си.
    Само че тези "кръстници" не уважиха народната традиция да "облекат" кръщелниците си. Освен ако смятат, че за това са достатъчни мизерните 9 лева месечно към минималната пенсия на 730 хиляди пенсионери, или за годината цели 63 лева! ...

  Ако може да се търси някаква логика в забраната за пушене в закрити обществени места с  "грижата за човека-непушач" – да не се увреди здравето му. Но необяснимо е защо в забраната са включени и спортните обекти в ОТКРИТИТЕ места! Нали на един стадион има толкова много въздух, че замърсяването от цигара "ИЗЧЕЗВА ЯКО ДИМ" според народната мъдрост?

Имаше депутати от мнозинството, които бяха против тоталната забрана, но накрая и те я одобриха. Вероятно бяха заплашени, че министър-председателят "носи в джоба си" оставката на кабинета и ако не са послушни и не приемат закона както той го иска, може да я поднесе. Този номер бе приложен успешно при приемането на закона за отнемане на незаконно придобитото имущество в среднощната доба. И депутатите предпочетоха да не рискуват сладкия живот (dolce vita)...
  Размерът на глобите бе увеличен  до невероятни размери. Запалиш ли цигара, рискуваш да те глобят 500 лева, а при повторение – 1 000. Явно у нас цигарите надминаха многократно цената на прочутите хавански пури. Едноличен търговец (ЕТ) може да бъде глобен от 1 000 до 1 500 лв., а при повторен случай – от 1 500 до 3 000. Юридическите лица (ЮЛ) ще плащат от 3 000 до 5 000 лв.,  а при повторение – от 5 000 до 10 000.

    Може ли нормален депутат или управник да обясни как един собственик ще предотврати паленето на цигара от клиент, а недай си Боже, от група англичани, дошли на "евтин алкохолен туризъм"! Той трябва да назначи поне по един бияч на всяка маса. Или посетителите да се претърсват на входа и който носи цигари или пури да не се допуска в заведението. Може ли да се носи отговорност за нещо, което не зависи от теб?!

  Преди година управниците разрешиха да се пуши в обособени помещения и собственици похарчиха десетки хиляди за преустройство. Някой няма ли да понесе отговорност за ненужно понесените вреди?  Но да не е само "политическа", която не носи никакви последствия.  Ами – къде ти у нас управници или законодатели да отговарят за нещо си!?   Още по-фантастични са глобите при нарушение на правилата за рекламиране на алкохолни напитки в определени места. Те са от 1 500 до 3 000 лв., при повторение – от 3 000 до 5 000. Ако нарушението е от ЕТ, се налага имуществена санкция от 3 000 до 10 000 лв., а при повторение – от 10 000 до 30 000 (увеличение от 10 пъти)! Да му мислят обаче ЮЛ, защото санкциите са увеличени 20 пъти за първото провинение  – от 10 000 до 30 000 лв., а при повторение -– от 30 000 до 50 000. И няма обяснения защо на ЕТ и ЮЛ не се налага глоба, а имуществена санкция и има ли някакъв скрит умисъл в това.

Такива глоби и санкции могат да измислят само някои, които са откъснати от живота и целта им е само да попълнят бюджета, а не ги е грижа за съдбата на засегнатите граждани. Не виждат ли от държавните автомобили колко празни помещения има с табелки "дава се под наем", но няма наематели. Това ще има обратен на търсения ефект – фалиране на фирми и много по-ниски приходи в хазната. "Прекален светец и Богу не е драг!"   В същото време в Наказателния кодекс има член 195 (3), че за кражба, извършена от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение, при маловажен случай най-ниското наказание е 100 (сто) лева...

Писал съм, че не вярвам в теорията за "световната конспирация", която имала за цел да унищожи държавата ни. Но вярата ми не е от тази на Н. Й. Вапцаров, за която "бронебойни патрони" още няма открити. Като следя гафовете на финансовия министър, който действа като английските генерал-губернатори в колониите преди няколко века, почувствах, че вярата ми се "проби"!... Затова отново го призовавам "да си иде с мир там, откъдето е дошъл, ведно с антуража си", докато не е станало късно. И да прочете поемата "Грамада" от Иван Вазов, за да разбере, че още в началото на миналия век у нас са знаели какво е "лапидация"!...      Антон ЧАКЪРОВ, адвокат    



Гласувай:
4



1. arusha - АКак е по света
10.06.2012 19:49
Най-напред искам да изразя одобрението си за този материал! Много достойно, при това от човек който не пуши!
В Холандия например може да пушиш марихуана и хашиш и безброй подобни нови коктейли, но не и традиционни цигари. Е, макар че привидно е така, много заведения имат изнесени тераси, които макар през зимата да са закрити, пак може да се пуши. Просто собствениците плащат допълнителна такса за това. Наскоро едно от заведенията с подобна тераса забрани пушенето там и само след две седмици се наложи да си плати таксата и да си върне изгубените клиенти. Така че май е въпрос на финансови съображения, а не толкова "грижата за човека". Ако изцяло грижата беше двигател, защо не се забрани произвоството на цигари? Плаща се бандерол, а сега и глоби, така че цената на този продукт да се завиши към 4-5 пъти.
цитирай
2. georgealall - Е ли простак, вежди рашидов?
11.06.2012 17:27
човека който пуши където му падне включително и в дяволската пещера която е екологичен паметник?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297219
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031