Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2015 16:56 - QUIDQUID ID EST, TIMEO DANAOS ET DONA FERENTES
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1758 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2015 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Известен цитат от Енеида  на Вергилий, в превод на български: "Каквото и да е това, боя се от данайците /гърците/ и когато носят дарове."
С тия думи троянският жрец Лаокоон  /син на царя на Троя Приам/ убеждавал съгражданите си да не вярват на гърците и да не вкарват дървения кон в града. От историята, описана в класическите произведения на Омир "Илиада" и  "Одисея", знаем, че след 10-годишна неуспешна обсада на Троя гърците дали вид, че напущат  полесражението и оставили само един дървен кон, в който имало  войници. Наивните троянци не се вслушали, през нощта скритите войници излезли, отворили вратите на крепостта за уж отдръпналите се многобройни войски и те  превзели града. От тогава  е останал изразът "Троянски кон" за подобни хитрости.

Сегашното положение на гърците и управниците й обаче надминава  историческата измама. Години наред  съвременната Гърция беше обгрижвана от европейските банки и други институции с огромни кредити. Но дойде Видов ден - когато  тези суми трябва да се връщат. И вече месеци наред, след изтичането на всякакви срокове, управниците й започнаха канонада с искания да не се изплащат дължимите кредити от 315 трилиона  евро /!/,  да им се дадат нови срокове и на всичкото отгоре да им се отпусне нов кредит от 13 милиарда евро! Такава наглост досега не се е срещала. И дори обвиняват кредиторите, че ги тероризирали с исканията си. Българската поговорка за този случай е: "От болната глава на здравата."  Длъжниците влязоха в ролята на героите от пиесата на Дарио Фо  "Няма да платим!" И тази наглост стигна дотам, че и наши  "политици"  забравиха всякакви скрупули и морал и  свирят на гръцките цигулки.


Ами защо тези "добри самаряни" не постъпиха по същия начин, когато при изкуствено дирижирания фалит на Кооперативна търговска банка /КТБ/ миналата година българската държава ограби буквално стотици хиляди вложители като с месеци не разрешаваха те да теглят от влоговете и не им начислиха лихви, после задължително изплатиха влоговете  в левове дори и тези, които бяха във валута. И после като искаха да обърнат сумите отново във валута, спечелиха огромни суми от разликата при изземането на валутата и цената, по която я продадоха на БНБ. А какво да кажем за големия грабеж на влоговете "над гарантираните суми по закона".


Това поведение на наши "морализатори" ми напомня заглавието на мой по-отдавнашен постинг" "Плачете за Париж - столицата на разврата" и още по-директната нашенска поговорка: "Плаче на чужд гроб." Много по-добре е да плачат на "нашия гроб". Може ли да се живее при най-ниската пенсия у нас от 150-160 лева, дори и след огромното й увеличение с 1.9 на сто от 1 юли, т. е. цели 3 /три/ лева от юли и в действителност месечно увеличение за годината по 25 /двадесет и пет/ стотинки!... Ако в същото темпо продължава "повишението", през четвъртата година  пенсионерите с минимална пенсия ще получават с ЦЯЛ ЛЕВ МЕСЕЧНО ПОВЕЧЕ!

Ех, какъв богат живот ще настане тогава!...


Но както я карат гръцките политици, струва ми се че те са готови дори да излязат от ЕС и НАТО, но нямат никакво намерение да издължат дълговете си. В историята те ще станат за пример с най-грандиозния обир на всички векове и то без наказание! В този случай трябва да се накажат тези големци, които са дали такива огромни заеми БЕЗ ДА МИСЛЯТ! Поне за тяхното осъждане няма да се наложи да се води война!



Антон ЧАКЪРОВ,

адвокат         

Стара Загора, 4 юли 2015





Гласувай:
3



1. 1997 - Поведението на кредиторите е двуяко
04.07.2015 17:33
Те и към нас се отнасят по същия начин.
Един от мрежата разправяше за някой си хайдук- чорбаджия, който като имал излишни пари и тръгвал из калните улици на селото и де- кого срещал му бутал в ръка парите, а после идвал и искал парите с лихвата. Селяните като го видели да шета по улиците се свирали в къщи и захлопвали вратите. Мисля, че така стана с нашите 16 млрд., а така е станало и с Гърция. Обаче принудителното даване на кредит не е престъпно, но тези дето приемат си знаят, ако не слушкат- цветна революцийка или етнически размирици. Пък ако са лакоми за власт и пари, направо гепят, нека друг (обикновено левите) да плаща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298512
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930