Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 18:58 - АМАН ОТ ЧУЖДЕНЦИ-"СПЕЦИАЛИСТИ"!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0



Често   се  случва  фирми,  журналисти  и  обикновени граждани да търсят чуждестранни специалисти по въпроси, по които не са успели да намерят разрешение  от нашите. И най-често пък, когато отговорът не е в тяхна полза и затова не ги задоволява.  И тогава се търси удобен отговор от чужбина. Нали "чуждата кокошка е патка" според народната мъдрост.  Ярък пример е бившият шеф на МВР при управлението на ГЕРБ Цв. Цв. Докато беше на власт той громеше българския съд,  изявяваше се за по-голям специалист от нашите съдии и разкриваше лично организирани престъпни групи. Но когато и нему връчиха обввинителен акт, започна да се омилква на съда  с изявената негова твърда убеденост, че българският съд е компетентен и независим. Разбира се промени и тази си вяра, след като научил  от германския си адвокат, че  нашият съд е зависим...
Вече втори месец най-актуалният въпрос у нас е какво ще стане с влоговете на десетките, а може би и стотици хиляди граждани и фирми на поставената под надзор Корпоративна търговска банка /КТБ/. Бяха назначени и квестори, които без никакви обяснения още на втория ден бяха сменени с други вероятно по-удобни. После бяхме обсипвани с  уверения, че банката има достатъчно средства да изплати влоговете в нея. И да се чудят  уплашените  вложители какво пречи да се отворят банковите клонове на 21 юни, както бяха обявили. После стана приказка за три месеца, сетне - по Коледа. Но дали  идващата или някоя друга  и коя никой не ти казва.
Днешната новина е, че според докладите на три одиторски фирми финансовото състояние на банката било такова, че тя може да се оздрави Но след тази информация пък не стана ясно защо се обмисляло да се търси международна консултантска фирма. Вероятно се търси друг "поглед", който цели ръководството на БНБ да  "усвои" влоговете. Масло в огъня наля и известният като "баща на валутния борд" американец Стив Ханке. Според него най-добре било банката да се обяви във фалит....за да можела да изплаща влоговете!  Не съм такъв специалист да мога да споря с изявения финансист, но следващите му думи  ме "хвърлиха в оркестъра". Той не знаел какво са констатирали квесторите, но смята препоръката си за фалит най-подходяща. Не съм сигурен дали поназнайва и нашето законодателство  Но дори да е Нобелов лауреат не мога  да приема такъв съвет, без да се е запознал с  фактите, освен ако беше от пророчицата Ванга, но тя вече не е жива. Това ми напомня за един случай в софийска болница с авторитет. Доцентът погледна рентгеновата ми снимка от разстояние повече от един метър и заяви, че трябвало да ме оперира, но при тях вземали скъпо...А колко са компетентни прехвалените чужди консултанти не ми е много ясно, но какви пари вземат - свят да ти се завие. Мой колега ми показа наскоро какъв насрещен иск завела американска фирма по негово дело  за няколко хиляди лева. Тя поискала за консултантски услуги 22 милиона долара!...Често четем как наши фирми сключват договори за такива услуги със специалисти от Запада за огромни суми, които за нас са необясними, освен съмнението, че те се делят между изпълнителя и поръчващия.
Последният ход на БНБ да разреши вътрешнобанково разчистване на кредити с влогове в същата банка не само на длъжника, но и на трети лица без ограничение, че последните не трябва да надминават гарантирания размер на влоговете показва  накъде се насочва банката. И като стане компенсирнето нарежда на квесторите да  отменят и обезпеченията. Това в търговията е "две в едно" и се прилага при кафетата. Хем кредитът ще се погаси в пари, хем ще му освободят и допълнителните обезпечения !  В  момента пак по "Хоризонт" ни заливат  с "фалита" на Ханке като единствена възможност за изплащане на влоговете в определения от закона размер. То у нас  въобще законите означават ли някаква сигурност!?


Антон ЧАКЪРОВ
, адвокат              
Стара Загора, 17 август 2014


Тагове:   БНБ,   кредити,   влогове,   КТБ,   Ханке,   квестори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297198
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031