Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 21:29 - ПРЕЗИДЕНТЪТ МЕ ЗАБЛУДИ, ЧЕ Е НАЗНАЧИЛ СЕБЕ СИ ЗА ШЕФ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
1



Закъснях за  началото на речта на президента за представянето на  новия  служебен кабинет, втори по ред на Плевнелиев. Не проявявам и интерес,  защото  до болка ми е позната церемонията с големи надежди и обещания, които все не се сбъдват. Но като чух, че служебният кабинет ще направи това и онова,  въобще чудеса и то с такъв тон като че ли всичко това е сигурно и в неговите "ръце". В нашия език такава форма се употребява от лице, което ще върши такава работа и ще отговаря за изпълнението. А когато  това не е изпълнител, а възложител, формата е: "трябва да извърши еди какво си..." Но едва по-късно разбрах, че президентът въобще не е на ясно как се говори в единия и в другия случай. Ами и съветниците му не знаят ли. Но от друга страна пък помислих, че  е възможно и такова "назначение". Толкова ли нарушения на законите сме преживели. По Конституция властите у нас са законодателна, изпълнителна и съдебна. Подредбата показва какъв е редът. Само че у нас законодателната власт винаги е била под командата на изпълнителната. Пак по Конституцията е въведено триинстанционното съдебно производство, но  с разни хватки то бе превърнато в двуинстанционно, дори в по-лош вид, отколкото,  когато официално беше ликвидирана третата инстанция.
И разбира се  Nil  novi sub  sole -  Нищо ново под слънцето  /Еклесиаст,І,10/. Естествено най-големите хвалби бяха за  служебния министър-председател Г. Близнашки.
Той бил конституционалист, автор на учебници, преподавател в един куп университети. Само че някои паметливи припомниха, че когато го  "отлъчили от БСП" в 2011 г. той заявил, че е "опасен комунист". Както няма бивш негър, така няма и бивш комунист, още повече пък ако е "опасен".  Но може ли пък да е обявено за конституционалист лице след като Народното събрание с решение е обявила БКП за терористична организация, виновна за терора в  България през 1944 - 1989 година. За визитните   картички на министрите имаше  такива похвали за  следване в университети от Харвард до Токио, вероятно в много случаи изразяващи се в заверка на командировачно.
 По церемонии обаче надминахме и традициите в Бъкингамския дворец. Кому е нужно след като още първия ден лидерите на трите партии, които имат възможност да съставят правителство, категорично отказаха, че няма да приемат предложението, да се проточва някаква церемония, за да се покаже по телевизията празидентът, че дори и бяха прескочени дните на мюсюлманския празник ! Не зная с какво самочувствие Близнашки обещаваше благини, след като отрязаха мераците им да вземат безконтролно заеми и да "завещаят" плащането на поколенията...
Французите са казали:   Qui vivra - verra -  Който е жив, ще види.  Дано пък част от хвалбите да се осъществят!


Антон ЧАКЪРОВ, адвокат          
Стара Загора,  6 август 2014



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298394
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930