Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2014 22:11 - ЗА РАДОСТТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ УСПЕХИТЕ НА ПЪРВИТЕ НИ РАКЕТИ В СВЕТОВНИЯ ТЕНИС.. И РАЗОЧАРОВАНИЕТО ОТ ЛИПСАТА НА ПАТРИОТИЗЪМ!..
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1230 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2014 17:38


Всички българи изпитаха огромна радост от големите успехи на първите ни ракети в тениса Григор Димитров и Цветана Пиронкова на престижните последни турнири в Австралия. Очаквахме и им желаехме още по-добро класиране и занапред, за издигане на нашия тенис. Какво беше разочарованието след като научихме, че те отказаха да се състезават в предстоящите срещи на националните ни отбори. Може да се каже, че това е черна неблагодарност за грижите и материалната подкрепа, която им е оказвала нашата държава.
В навечерието на турнирите в Австралия Министерството на спорта отпусна 100 000 лева за подготовката на Гришо, както галено го наричат в медиите. За отпущането на някакви средства на Пиронкова не прочетох никъде, може и да съм пропуснал подобна информация. Но ако наистина тя е била пренебрегната, защото в момента беше много назад в листата на световната федерация по тенис, има известно основание за отказа й. Тя се оправдала за това, че имала контузия. Но само няколко дни по-късно обявиха, че играе на турнир в Катар, където наградните фондове са фантастични. Така националният отбор за жени бе осакатен, включиха участнички, които за първи път излизаха на такива отговорни състезания. И след поредните загуби едва с победата в последния кръг срещу доста възрастния състав на Люксембург запазихме мястото си в Евроазиатската група.
Не разбрахме каква причина за отказа е посочил Гришо, макар че срещата на националния отбор е в края на месеца. Но и той участва междувременно в престижен паричен турнир. За съжаление и двамата не успяха да напреднат към финалите. Вероятно щяха да загубят доста долари, но все пак има моменти, в които проявата на патриотизъм е по-важна от парите. При това Гришо е спечелил над 2 милиона долара и дори тези сто хиляди са нищо и щеше да направи страхотен жест, ако беше отказал да вземе тези средства и да ги предостави за подпомагане на младите надежди в тениса.
Тази проява на липса на патриотизъм ще се отрази отрицателно и на самия спорт тенис. Той ще остане без средства, защото министерството въведе порочната система да разпределя средствата съобразно спечелените медали. Така били отпуснати пари само на 20 федерации.
Като международен съдия по шахмат ще дам пример колко е ощетен и моят спорт. Той няма никакъв шанс да бъде подкрепен дори с един лев. Не можем да се намесим в борбата за медали, защото шахматът не е включен нито в редовните, нито в зимните Олимпиади. При това Шахматните олимпиади се провеждат на всеки две години и нашият отбор е имал престижни класирания. Какво да кажем за гросмайстор Веселин Топалов, който беше световен шампион по шахмат и завърши 2013 година на пето място в ранглистата на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/.
Очевидно този първи опит за разпределяне на предвидените средства не е добър. Те трябва да се разпределят по съвсем друг, справедлив начин !...

Антон  ЧАКЪРОВ,
адвокат,
международен съдия на ФИДЕ от 1965 г.
и бивш съдия по футбол, ръководещ в "Б" РФГ, Стара Загора!





Гласувай:
2



1. nikikm - Нали
13.02.2014 23:02
и "българинът" Калоян Махлянов се отказа от България!Свършва България,няма герои,децата ги възпитават в национален нихилизъм! Сещам се за двама истински българи-гиганти и като спортисти и като хора-Никола Петров и Дан Колов!Докрай са си останали с българските паспорти и са се завърнали в Родината си -България! Днешните искат само пари и не признават бащино огнище! Жените станаха продажни,какво да искаме от децата?Кой да ги възпита в любов към Отечеството!?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298704
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930