Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2014 20:32 - " РАНОБУДНИ СТУДЕНТИ", "ОКУПАТОРИ СТУДЕНТИ". ЩЕ ИМА ЛИ "УЧЕНОЛЮБИВИ СТУДЕНТИ"?!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0



Напоследък в нашата  страна се появиха някакви неизвестни досега категории в обществото -  "ранобудни студенти", "окупатори студенти". И какви ли още странни и чудновати могат да се пръкнат утре или в други ден.  Още повече, че досегашните нямат никаква връзка със студентската младеж и затова появяването им точно сред нея будят недоумения. Многобройните увеселителни заведения в Студентския град навяват предположението, че едва ли обичайният сутрешен махмурлук позволява ранобудност.  А значението на думата "окупация" изглежда, че не е много ясно на  "ранобудните" след обичайния сутрешен махмурлук. Според  Речника на чуждите думи в българския език, издание на "Наука и изкуство", 1978, стр. 519  "окупация" е  временно завладяване на територия на една държава от друга държава с военна  сила. Явно е, че  и тази дума е избрана като погрешна дефиниция на стореното.  Но нека  видим и какви са лозунгите,  с които се кичат протестиращите. Най-чест е крясъкът "Оставка". Но никой дори не намеква какво е евентуалното продължение. Издига се и искането за нова Конституция. Много се съмнявам дали повечето от кресльовците знаят каква е процедурата за това и колко години са нужни за преодоляването й. Вероятно тях ги блазни увеличението на броя на депутатите от 240 на 400 и с това възможността да се вредят на софрата.
Спекулира се много и че протестите са в името на "нов морал и демократично управление". Но действията опровергават тези твърдения. Може ли да се говори за някаква демократичност, когато една малобройна група се изявява като представител на целия народ. Това стана особено конфузно при повторната "окупация", чиито извършители бяха 40 - 50 души. И чакаха да ги последват хиляди. Ще ги запомним само като някакви палячовци с хвалбите им, че са изгонили полицаите, щели да "сложат катанците" и нямало да пущат никого в университета. Само, че лютите им закани  да стоят в окупираните зали  пропаднаха като  не им дадоха хляб.
Тези дни мой клиент ми разказа, че негов познат го информирал, че имал приятели софиянци, които щели да му гостуват на път за морето. Той се подготвил подходящо, но те останали за малко, защото от протестите "спечелили" 1 000 лева и бързали за морето.... Кой знае колко още са подкрепени с парични знаци за протестите им. Преди много години се възхваляваше подвигът  на французойката Раймонда Диен, която лягаше на железопътните релси, за да не минават влаковете, превозващи ядрени отпадъци. Доста по-късно се разбра, че за тези си патриотични прояви тя получавала по 30 000 франка.
Вероятно сред протестиращите има и студенти от Юридическия факултет.  Как такива утре, ако завършат, ще станат съдии и прокурори, щом като сега участват в противозаконно  нахълтване и завземане на СУ "Св. Климент Охридски". И всякакви брътвежи, че полицията нямала право да нарушава академичната независимост и да ги изхвърли оттам са пълна глупост. Ами по тази логика това още повече се отнася за неприкосновеността на частната собственост и всеки може да се настани в чужд имот и да няма сила, която да прекрати такова престъпление.
Учудвам се, че един уважаван от мен публицист като Румен Леонидов изрази одобрение на втората окупация и дори препоръча да се премине към гладна стачка. Към тази форма се присъедини и специалистът по този вид стачки Едвин  Сугарев. Неотдавна той прибягна до този метод, дори забравих по какъв повод, но изглежда, че много скоро изгладня и  прекрати стачкуването, понеже и децата му започнали да гладуват.
Поуката от случилото се е, че  някои се самозабравят от ненаказването на престъпното им поведение своевременно. Случаят не бива да остане без съответните наказания, защото лошият пример бързо се увеличава. "Окупаторите" трябва да бъдат изключени от университетите и да им се наложат съответни наказания. За поука и на бъдещи мераклии да пречат и потъпкват правата на огромното мнозинство на "ученолюбивите студенти"! Да не говорим каква голяма вреда се причини на желанията на чужденци да следват в нашите висши учебни заведения.

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат, възпитаник на СДУ "Кл. Охридски" от 1948 - 1952 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298282
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930