Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 22:01 - КАК "КОНСТРУКТИВНАТА ОПОЗИЦИЯ" ГЕРБ СЕ ИЗРОДИ В ДЕКОНСТРУКТИВНА!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
-1



Всяко чудо за три дни.  Тази народна мъдрост  приляга за всички случаи. Но не и за тези, които изгубиха последните избори. Дълго време се утешаваха, че пак били "първата политическа сила", макар че 600 000 избиратели, които бяха им повярвали се разочароваха и не повториха грешката си. И претендираха ГЕРБ да продължи да управлява. Като партия с най-много депутати, тя получи първа мандат за съставяне на правителство. Ами защо не го състави, а върна мандата? 

Защото нито една от останалите три партии нямаше доверие на такова съдружие с партия, чиито ръководители се смятат за непогрешими.

Като видяха, че крокодилските сълзи не помагат, започнаха да се оплакват, че трябвало поне да им дадат председателското място в Народното събрание /НС/. Нещо като "мечтата на поета". Още повече, че Цецка Цачева се оплакваше, че мъжът й я издържал.  Вероятно бяха подготвили разни хватки как въобще да се пречи на работата на НС и да се блокира. После пък нападаха управляващите защо не са отишли "да помолят" вожда на ГЕРБ и той щял да им даде нужния "един глас" при съставянето  на правителство. Очевидно подвариант на предния номер. 

Засега най-дълго пребиваващо е  оплакването за "единия глас от "Атака" за постигане на мнозинство. И дори с този глас в употреба влезе  друга квалификация на властта - "тройната коалиция БСП, ДПС, "Атака" като нещо непоносимо. И се "забравя", че ГЕРБ бе подкрепян още от началото не с един, а с всичките гласове  на тази партия. И ако не беше тази подкрепа, щяха само да бълнуват за управлението на държавата. При това поддръжката беше така безкористна, каквато не сме виждали в нашите ширини - без някой от тази партия да заеме важен  пост. И за "благодарност" някои депутати изневериха  на партията си и станаха верни привърженици на властимащите. Междувременно намаляването с две трети на депутатските заплати на ГЕРБ заради неучастието им в НС подейства отрезвително /макар, че и като не ходиш на работа да ти  плащат,  не зная другаде да съществува!/ и забравиха "клетвата си", че ще влязат в залата само при обсъждането на промените в Изборния кодекс. Явно едновремешният социалистически девиз "контрол чрез лева" дава резултати и сега. И "изгладнелите депутати" навлязоха масово в парламентарите комисии, за да могат да вземат и 20 на сто над заплатите си  за "участие" в комисиите. Даже се е стигнало до такова увлечение, че депутатът Ципов, който се активизира явно с целта да заеме освободения пост от Фидосова е включен  в три комисии, въпреки че в правилника за  работата на НС e допустимо само в две комисии. Не случайно последният брой на "Държавен вестник" почти половината е изпълнен с тези попълнения.

И тъкмо повярвахме, че наистина ГЕРБ е станал "конструктивна опозиция", каквато обещаваше да бъде, и работата на НС ще тръгне по вода, изведнаж вождът заяви, че ще искат вот на недоверие на кабинета за цялостната му дейност в тези изминали 100 дни. Но не случайно народът е казал "Утрото е по-мъдро от вечерта". Вероятно някой му е казал, че при такъв вот следващ може да се иска чак след 6 месеца и на сутринта управляващите бяха сюрпризирани с вот за частична дейност. И с нова промяна - понеже нямат никакъв шанс да ги подкрепят някои освен собствените депутати, веднага след всеки вот ще искат нов вот за друга област. И с такава  тактика "конструктивната  опозиция"  се изроди в "деконструктивна"...

Само че има една малка подробност. В правилника на НС не е посочено, че 6-месечната забрана за нов вот се отнася за искан вот за цялостната дейност на НС, но не и за частичен. Но понеже падналите от власт ще "търсят под  вола теле" и ще се оплакват, че са ощетени, най-добре е да се допълни текстът в правилника, че това правило се отнася за всички видове искания за вот на недоверие! Да видим каква нова тактика ще създаде "мозъчният  тръст" на ГЕРБ да спъва работата на НС!...

Антон ЧАКЪРОВ,
адвокат

  





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297181
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031