Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 22:29 - "ПОБЕДИТЕЛЯТ" В ИЗБОРИТЕ ГЕРБ ИСКА КАСИРАНЕТО ИМ!?...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наскоро употребих израза: "Чу,дни са делата ти, Господи." Не обичам тавтологията, но се налага да я ползвам. Защото напоследък в нашата Родина стават такива невероятни неща, че не можем да си ги обясним. В случая се касае за поведението на вожда на ГЕРБ. ТОЙ, който не ни оставяше на мира да ни напътства и ограмотява в свободното си време от рязане на лентички за нови обекти, няколко дни прекара в пълно мълчание след неочакваното подаване на оставката на най-успешния кабинет. И  всички въпроси  оставяше без отговор, освен стандартното: "Не знам, не чета вестници и не гледам телевизия." Отказа дори участие в традиционното представяне за овации пред публиката. После изведнаж се появи като Deus ex machina  /"Бог /слязал/ с машина"/ и с гръм и трясък обяви, че ГЕРБ е спечелил изборите. Нямаше решение на ЦИК за резултатите и повярвахме. Изглежда  "денят за размисъл" преди изборите се е превърнал в "дни на  следизборен размисъл"  и  изготвяне на тактика. Започна с ежедневните оплаквания от сценариите на опозицията,  която с номерата  си му отнела  5  - 6 на сто от гласовете и издаде избрания от съветниците му сценарий. Ще приеме мандата за съставяне на правителство, макар че знае, че той няма да бъде одобрен. Но ако откажел направо, щял да изневери на гласувалите за партията му. И този рефрен продължава вече с дни.  Тази новост - победилият да иска касиране вероятно ще влезе в изборния катехизис. Трудно е да се отгатнат мотивите за това.

Първо идва на ум, че както многократно прорицава, че който осъществи този мандат ще му е много тежко, се страхува да се нагърби с него. Вторият вариант е, че може би е разбрал, че има много нарушения на изборните правила от дейци на неговата партия и по този начин "да си измие ръцете" като Пилат Понтийски. Макар че такова "признаване" на собствени грешки е невиждано и нечувано досега. И на трето място -. че възхваляваната победа съвсем не е окуражително. Нека погледнем официалните резултати на ЦИК от днес.

За ГЕРБ са гласували 1 081 605 души при 1 678 641 в 2009 г., или с  597 000 по-малко! Съответно и процентите - 39.7 през 2009 г. и 30.53 от гласувалите сега.. Още по-трагично е положението с броя на депутатите - 116  в 2009 г. и  97 сега.- с 19 по-малко. Наглост е да претендираш, че си спечелил, когато в резултат на некадърно управление и далавери повече от една трета от гласувалите ти доверие са се отвърнали от партията ти. Като се вземе пред вид, че гласовете за четирите  партии, които имат депутати, са  75.75 на сто  от гласувалите, но една четвърт от подадените гласове са отишли  на халос. А те в никой случай не са за управляващите и  става ясно, че след четиригодишно управление и поставянето на всички ръководни постове на свои хора /зам.-министри, областни управители, бордове на държавни фирми, МВР и пр./  едва  подкрепа  с 30.5 на сто от избирателите съвсем не подсказва за възторг от това ръководство. Да не говорим за надпечатаните 350 000 бюлетини, автобуси с двойни дъна и пр., което едва ли е било по силите на опозицията.

Но да видим и какви са резултатите на основната опозиционна сила - Коалиция за България. За нея са гласували 942 541 души при 748 147 през 2009 г., или с повишение от 194 000. Съответно процентите са  26.61 на сто сега и 17.7 през 2009 г. Избраните депутати са 84,  а в 2009 - едва 40.

Такава победа още в древността е наречена Пирова победа.. Епирският цар Пир /318 - 272 г. пр. Христа/ искал да се прочуе като далечния си роднина Ал. Велики. Благодарение на уплахата на римляните от неговите слонове той спечелил две сраже.ния.  Втората победа  обаче му струвала толкова скъпо, че на приветствията на военачалниците си възразил: "Още една такава победа и аз съм загубен."

Така че  някои трябва да се съобразяват с тази мъдрост от преди две хиляди години. Още една Пирова победа на ГЕРБ като сегашната и със загубени още 600 хиляди гласа при евентуално второ управление с изпробваната хватка с кражба на депутати от други партии, ще изпрати партията близо до еднопроцентовия резултат, който все пак дава пари от събраните данъци, макар че който е вземал много, не се задоволява с малко!  

 

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат                Стара Загора, 16 май 2013

П. П.  Моля прочелите последния ми постинг да ме извинят за допусната грешка  - погрешно съм чул по радиото вместо "достойни прокурори" определението "морални прокурори" за анонимните автори на пасквила против Прокуратурата. Но и определението /не/морални и /не/достойни анонимници е равносилно.

 


Тагове:   избори,   ГЕРБ,   депутати,   гласове,


Гласувай:
3



1. анонимен - Уважаеми господин адвокате,
18.05.2013 09:47
Логиката Ви е желязно непробиваема като "речта" на Георги Димитров на процеса в Лайпциг.
И понеже нямам достатъчно време и не притежавам ерудицията Ви за КОНТРА позицият с по-подробен и аналитичен коментар, ще се спра само с едно изречение на заглавието на поста Ви : "ПОБЕДИТЕЛЯТ" В ИЗБОРИТЕ ГЕРБ ИСКА КАСИРАНЕТО ИМ!?...

От снимката Ви е видно, че би трябвало да си спомняте времената, когато завършващи гимназия абитуриенти с амбиции и недоволни от оценките си по някои предмети, пускаха молби за анулирането им и повторно явяване за повишаване на оценката.

Оставам с уважение и надеждата, че ще "разберете" опита ми за аналогия в двата случая и простата логика в иска за касиране на изборите, протръбени по света не само предварително, но и в деня за размисъл, като "манипулирани и нечестни".

Ще допълня само, че 50 % избиратели не са гласували, а и случилото се преди и по време на изборите дава основание за доста интересни и /не/предсказуеми мисли и нагласи при евентуално повтаряне на изборите. :)

P.S. Като юрист не предопределяйте, не описвайте и не приписвайте някакви "победи" някому, защото всички участници в изборите претендират за това, а и не се знае кой все пак на края ще изпие горчивата чаша от "победата.

Впрочем, какво е Вашето компетентно становище относно добре обмисленото и провокативно изложено в драматичен стил "изказване" в деня за размисъл на лицето Лютви Местан, че " БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАГА НА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ" ?

ОТ ЮРИДИЧЕСКО ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА И КАТО НЕВОЛЕН УЧАСТНИК В ИЗБОРНИЯ ФАРС ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298688
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930