Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 20:52 - ЦЪРВУЛИ НЯМА, ГАЙДА ИСКА!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 978 Коментари: 1 Гласове:
2



Нашият народ има  много подходящи мъдрости за всякакви житейски ситуации. Такъв е случаят и  с настоящото заглавие, което ме споходи още вчера след като чух невероятната новина от заседанието на Министерския съвет /МС/,  който  дал срок до 1 март 2013 г. на министъра на отбраната да проучи откъде можем да закупим 8 /осем/ изтребители!  Този въпрос се поставяше от време на време,  но все пак си мислех, че това е само за повдигане на самочувствието  - да се даде вид, че и ние сме много богати по принципа от друга мъдрост – „Барабар Петко с мъжете”.  Когато умуваш за някаква покупка,  най-напред се поставя въпросът дали имаш нужда от нея.  И отговорът и на най-непредубедения в случая  е: КАТЕГОРИЧНО  „НЕ”!  Нашите съседи Турция, Гърция и Румъния членуват в НАТО рамо до рамо с нас.  Другите  - Македония и Сърбия – напират да влязат в ЕС.  От къде сме заплашени ?  Не се ли връщаме към времето, когато бяхме във Варшавския пакт и като ни събираха на някакво обучение ни разправяха някакви врели некипели:  ако  избухнела някаква война с Турция и  за 24 часа нашата армия не стигнела до Истанбул, все едно не ни бивало за нищо.  Никой не казваше,  че Турция има втората по големина армия в Европа. И ни обучаваха, че ако падне атомна  бомба, трябвало да опазим живота си като залегнем с крака към попадението. А откъде ще разбереш къде е то, след  като тя изгаря дори танкове на разстояние 10 км?  И дори да има някой мераклия да ни нападне, как ще мине в небето над Турция. Явно е, че с тези  изтребители  ще  се готвим за ангажименти в несъседни нам държави. И тук се повтарят  стари теории. Ако станеше нещо  в арабския свят, ние веднага стоварвахме войски на границата с Турция „в  бойна готовност” да се намесим. 

Не е маловажен и въпросът колко ще ни струва този лукс.  Ориентировъчно се сочат 800 милиона  вероятно долара или евро – явно няма да е в левове. Ами за екипажите, за поддръжката?  Военният министър не крие, че тази сума е непосилна за най-бедната държава в ЕС и част от нея ще трябва да я плащат бъдещи правителства.  Вече 3.5 години за всяка неудача управниците обвиняват предшествениците си, че им оставили дългове,  дори и когато това не е вярно – примерът  с  пенсиите,  че тройната коалиция уж ги увеличила, но  Б. Борисов ги „плащал”!  Свидетели  сме  на ежедневните бурни  протести  в най-различни краища на страната, че  работниците и то в държавни предприятия не са си получили заплатите за 2-3 месеца  и нямат пари за храна. Да си припомним случая с Оловно-цинковия завод в  Кърджали, където лично министър-председателят отиде на крака  да  им  каже, че е уредил дори банките в неработния ден да им  изплатят дължимите заплати. Но се оказа,  че  банкоматите много  бързо  спряха  да работят, после  заводът се разпродаде на парчета  и  работниците ще има да чакат за пари.  Сега същата картина се повтаря с работниците от Вазовските заводи,  научните работници от Селскостопанската академия,  където  финансовият министър им  направил бюджет с пари за заплати за 10 месеца, макар че годината е от 12. При това младите научни  работници  били със заплати от 400 лева все едно са под нивото на чистачки.  И още колко други. И сега министърът явно не може да „намери пари” и предлага единственият вариант за заводите в Сопот продажбата им, макар че имало само един кандидат. Той явно ще използва ситуацията и ще го вземе за „жълти стотинки”.

 При това управниците непрекъснато плашат, че ще криминализират  неплащането на заплати.  Ами защо не го направят?  Защото най-напред  под  ударите на закона ще попаднат  големците  от управляващите, които са  поставени  начело  на  тези  предприятия.  И държавата винаги се извинява, че „търсела  пари” за  изплащане  на  заплатите  като че ли те са по пътищата.

Финансовият министър  обвини даже магистратите, че искането им да получат по  половин заплата от икономиите било „гнусна работа”.   Ами защо не обяви за още по-гнусна работа това, че при  небивалия  крах с нашето „представяне” на  Олимпиадата  в Лондон само с по един сребърен  и бронзов  медал ,  но за спортни заслуги през 2012 година  били наградени министър-председателят и шефовете на МВР и спортното  министерство.   При това за медалистите парите още не били платени, защото ги „търсят отнякъде”.  Вярно, това не засяга държавния  бюджет,  но  самите кавалери на отличията  би  трябвало да ги откажат. Какъв принос за спорта има вътрешният министър?  Ами при тези никакви  резултати в спорта,  вместо да закрият това министерство,  да награждават шефа му е повече от недопустимо.  Наградата на министър-председателя  очевидно е за това, че като му поискат пари за някакво спортно мероприятие и той със щедра ръка взема средства от други пера в държавния бюджет.  Така за един тенис-турнир само за самохвалство и без никаква полза бяха изръсени почти един милион долара или евро.  Обеща и пари за покрита колоездачна писта в Пловдив, като че ли този спорт не е отдавна заглъхнал у нас.  Не случайно в. „Преса” съобщава за тези награди  на първа страница със заглавие „Медали за подмазване”.

Ние нямаме икономика, но имаме министър с такъв ресор. Че дори толкова се е развил, че една част от министерството  бе  прехвърлена в Пловдив.  А министърът се разходи чак до Тайланд да търси  стратегически инвеститори.  Имал запланувани пътешествия с такава цел и по други екзотични дестинации.  Ами какво да кажем за новата мода „изнасяне на заседания на Министерския  съвет  в  чужбина.  Такова беше проведено в  Израел. Не чухме някакви фанфари за големи  резултати. Запомних само, че министър Тотьо  Младенов предложил Израел да строи  у нас  домове за израелски пенсионери и с това щели да се открият нови работни места. Вероятно за  чистачки  и  санитарки.  Може би това му е дало кураж тези дни да обещае /но не предизборно!/   през 2013  година  НОВИ 150 000 /СТО И ПЕТДЕСЕТ ХИЛЯДИ/  РАБОТНИ МЕСТА. Миналата година   450 000 души  изгубили  работата  си,  интересно откъде ще се намерят сега тези 150 хиляди.  Скоро имаше такова изнесено заседание в Гърция,  на което бяха заведени  от министър-председателя  11  министри  -  малко  остана в България да няма министър за „ляк”. Официално  бе посочено,  че се подписали   11  договора.  Не стана ясно какви са били  тези договори и не е ли можело  това  да стане по един по-съвременен начин.  И какви  договори въобще могат да се подпишат с една фалирала  отдавна държава с натрупани заеми от стотици трилиони  евро.

Финансовият министър като поискаха от опозицията в бюджета да се предвидят някакви пари, веднага остро реагира защо това не го направили между първото и второто четене, бюджетът вече бил приет и не можел да се изменя.  Но за многобройните обещания  на управляващите  и най-вече на министър-председателя това очевидно не е пречка и той не възразява. През годината МС е приел 325  /триста двадесет и пет/  постановления   - при по-малко от 250 работни дни значи по повече от едно на ден. И с много от тях се разместват парите от едно министерство в друго, но когато това става с акт на управляващите явно „приетият  държавен бюджет” не е пречка.  Толкова много ПМС показват, че въобще планирането не е в ред и държавният бюджет вместо да регламентира точно необходимите разходи и приходи е само формален. Да не говорим, че той се крепи само на данъците и главно на ДДС и не е обяьснимо как сме я карали до 1995 г. като нямаше ДДС, а сега при огромните приходи от него все сме в недоимък. Официалната статистика сочи, че за оцеляването на един човек са необходими 283 лева, а у нас има светли обещания минималната пенсия да се увеличи с 5 лв. И да стане 150 лв. И то от 1 април 2013 г., а социалната – с цели 10 лева и да стане 110 . От същата дата. Как си представят управляващите при тази голяма разлика как оцеляват тези, които  получават двойно по-малко средства от минимума!

 Антон ЧАКЪРОВ

адвокат




Гласувай:
2



1. socialismus - През 2013 да кажем НЕ на ГЕРБ
20.12.2012 21:00
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297256
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031