Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 16:49 - БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ СА ЛИШЕНИ ОТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРАВА И БЕЗСИЛНИ СРЕЩУ ДИКТАТУРАТА НА ВЪРХУШКАТА!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Свободната и независима адвокатура е важна съставна част на всяко демократично общество. Тя е последната надежда на гражданите да намерят защита на правата си. Още повече, че те най-често се нарушават от държавата. В тоталитарните държави (а и в посттоталитарните като България!) възможностите на тази защита се ограничават. Със завземането на властта от комунистите в 1945 година при репресиите срещу интелигенцията пострадаха много известни адвокати – някои бяха избити без съд, други – с присъда от така наречения "народен съд", за да конфискуват и имотите им.

Над оцелелите, освен записалите се в управляващата партия, като Дамоклев меч постоянно висеше заплахата да бъдат изхвърлени при поредните чистки. В 1947 година бяха отстранени от адвокатурата всички, които имаха доблестта да подпишат протеста срещу гоненията на опозиционните дейци. Практиката продължи и в 1951, 1955, 1961. Но най-мащабната беше в 1975 година. Партийна делегация в Узбекистан констатирала, че в тази страна, два пъти по-голяма по население от нашата, адвокатите били по-малко от тези в София. И на базата на този "съветски опит" бяха определени щатни бройки за всяка адвокатска колегия (АК) по предложение на адвокатските съвети (АС). За Старозагорски окръг те бяха 61, макар че още в 1925 година при значително по-малко население и неразвита икономика са били двойно повече – 127. Нямаше никакви изисквания за мотиви – примерно нарушения, на небелязаните. Задължително беше само съгласуването с управляващата партия... И тази разправа йезуитски бе наречена "съкращения".

Униженията на адвокатурата бяха уредени и "законово". В 1952 г. бе й възложена задачата: "Да съдейства на съдилищата и другите държавни органи за укрепване на правния ред и социалистическата законност. Адвокатът полагаше клетва: "Да служи честно на народа си и да бъде ИСТИНСКИ ПОМОЩНИК НА ПРАВОСЪДИЕТО." Нещо като допълнителен прокурор. За защита на правата на гражданите нямаше и дума.

Какво стана обаче след "избухването на демокрацията", както писателят Владимир Левчев нарече свалянето на комунистическия режим през 1989 година?

В 1991 година бе приет Закон за адвокатурата (ЗА). Тя бе разкрепостена от съществуването й като средновековен занаятчийки еснаф и обявена за свободна професия. Държавната намеса бе прекратена и се обяви самоуправлението – избор на ръководни органи, дори свикване на извънредно общо събрание (ОС) по искане на 1/3 от състава, обжалване на дисциплинарните наказания пред Върховния касационен съд (ВКС).

Много скоро обаче новите властници начело със Симеон Сакскобургготски, уж демократи, се уплашиха от тази независимост. И през 2004 година бе приет нов ЗА. С началния текст и разни изменения всички демократични завоевания бяха отнети и на върхушката на адвокатурата бяха дадени такива права, каквито имат само диктатурите. Постепенно в нея се наместиха комунистически кадри от миналото, които направиха всичко възможно за увековечаване на властта си.

Това става най-ясно при съпоставянето на ЗА с другите два закона в юридическата сфера – за нотариусите и частните съдебни изпълнители (ЧСИ), приети съответно през 1996 и 2005 година. Мандатът на висшите органи бе увеличен от 3 на 4 години. Отпадна възможността за свикване на извънредно общо събрание (ОС). Такова право имат ЧСИ по искане на 1/3 от членовете, а нотариусите – дори от 1/10. А върхушката на адвокатурата може да прави каквото си иска и няма сила, която да я свали от власт. А от машинациите при тазгодишното ОС се вижда, че тя ще управлява и години след вече изтеклия й мандат.

Адвокатите са 11 839. От тях 4 889 са от АК в София. На ОС те имаха право на 123 делегати от общо 300. Висшият адвокатски съвет (ВАС) обаче не ги допусна до участие, защото били избрани "ан блок". Така близо половината от адвокатите нямаха представители в ОС. Но това безобразие не можеше да се обжалва от тях, защото такова право имат само делегатите, а те не са такива! Истински български адвокатски "Параграф 22", който надмина и направи за смях американския първообраз! Предполагам, че това откритие може да влезе и в измененията на правилата при предстоящите парламентарни избори.

Има и редица други капани в ЗА, каквито не съществуват и в най-компрометираните тоталитарни организации. Кандидатури се издигат не по-късно от 30 дни преди изборите, макар че във всички организации това може да стане и на самото ОС. Те се разглеждат от назначена от ВАС комисия, която решава кои са "допустими" и кои не. И комисията нито обявява имената на недопустимите, нито защо са извергнати. Вярно е, че има възможност за обжалване, но пред ВАС, който е дал инструкциите на тази комисия. А повечето от членовете на ВАС са и кандидати и имат интерес конкурентите да се отстранят още преди старта.

Освен това адвокатите на изборни длъжности в АК нямат право да кандидатстват, дори и с декларация, че се задължават да се откажат от заеманата длъжност, ако бъдат избрани. За тези от върхушката няма такава забрана. Тези скандални практики нарушават и Закона за защита от дискриминация и са срам за адвокатурата, но удобни за върхушката. С постоянното подобряване на рекордите в леката атлетика се стигна дотам, че се предполага, че в недалечното бъдеще за победа ще е нужно да се стигне до финала още преди тръгването от старта. Явно ВАС прилага подобна практика.

ВКС отмени незаконния избор и задължи да се проведе ново нормално ОС. И с изтеклия мандат досегашните големци продължават да управляват вече СЕДМИ МЕСЕЦ!... И още колко може да трае това? Тези лица са без морал и ще правят други нарушения, за да има обжалване, а те да продължават да командват. Може да се стигне дотам, че в 2016 година да не може да се проведе редовното ОС, защото още продължава да управлява избраното през 2008 година!... Още повече, че сегашните управници искат да приложат системата "Путин". Сегашната председателка Д. Доковска е изконсумирала възможните два мандата и на мястото й бе "избрана" с тези машинации досегашната председателка на ВДСА Р. Негенцова и да се запази статуквото. В тази област има и богат опит. Бившата председателка на АК в София вече две години с разни номера стои на този пост и пречи на новоизбрания председател да встъпи в длъжност. Имаше и наглостта да се кандидатира за председателка на ВАС. Мога да си представя какво ще се случи, ако се добере до този пост...

Още по-жалко и унизително е положението на адвокатите по отношение на правата им да обжалват дисциплинарни наказания. Само заемащите изборна длъжност могат да обжалват във ВАС. Това са по-малко от 1000 души. Останалите около 11 000 са лишени от тази възможност и НЯМАТ ЗАЩИТА ОТ ПРОИЗВОЛА НА ВАС! Куриозното е това, че нотариусите и ЧСИ имат право на жалби до ВКС, а първите – да оспорват решението му и пред втори троен състав. В съда те имат право на адвокатска защита, но 11 000 адвокати не могат да защитават себе си във ВКС...

Тези безобразия не правят впечатление на вече ТРИ СЪСТАВА НА ВАС И ЧЕ СЕ НАЛАГА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА ЗА! Напротив – те се радват на НЕОГРАНИЧЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ и се правят на „ни лук яли, ни лук мирисали”. И това става в най-свободолюбивата професия, която защитава другите, но не може да защити себе си!

Не случайно в чл. 122 (1) от ЗА между изброените в 14 точки задължения на ВАС има само такива по бюрократични въпроси, а на адвокатските съвети е възложена ЗАЩИТАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПРАВА, ЧЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОЛЕГИЯТА". В същото време ВАС получава всеки месец от адвокатски членски внос по близо 120 000 лева. И с други приходи годишно разполага с 2 - 3 милиона лева, което обяснява неистовото му желание да не изпуска властовите си позиции в разрез с всякакви морални и етични норми.

Ако всичко продължава по този начин, по-добре ще е върхушката на адвокатурата да се разпусне, АК ДА СТАНАТ САМОСТОЯТЕЛНИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, КОИТО САМИ ДА ОТСТОЯВАТ ПРАВАТА СИ, А НЕ ДА ФИНАНСИРАТ ДРУГИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ САМО СЪС СЕБЕУСТРОЯВАНЕТО СИ И АДВОКАТУРАТА НЯМА ПОЛЗА ОТ ТАКИВА..

ТАКАВА Е СИСТЕМАТА В ГЪРЦИЯ!...

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298286
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930