Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2012 16:07 - Да се смеем или да плачем? ... ВЪЗМОЖНО ЛИ Е „СЛЕПИ СЪДИЙКИ" ДА ПРАВОРАЗДАВАТ ?!
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1475 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.08.2012 15:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Съдиите трябва винаги да носят със себе си парче тоалетна хартия,

за да не забравят, че и те са човешки същества. “

Съмърсет Моъм

Въпросът е чисто реторичен и теоретичен. На пръв поглед отговорът е: "Да". Нали у нас уж всичко, което не е забранено, е разрешено. При това богинята на правосъдието Темида е жена. Само че превръзката на очите й се тълкува много примитивно – да не гледа какъв е случаят и да дава  "сляпо правосъдие". А в действителност това е за осигуряване на БЕЗПРИСТРАСТНОСТ – да не се влияе от това кои са страните.

За участието на незрящи в правораздаването се прави опит и с българския сериал "Кантора Митрани". Там главният герой е сляп адвокат, заобиколен от опитни помощници, които са му "очите".

Вече три месеца три съдийки в Стара Загора правят опит да докажат, че слепотата не е недостатък в тази област. Само че това ми напомня за един виц: попитали Радио Ереван възможно ли е мъж да забременее от мъж. Отговорили: "Не, но опитите продължават в еди коя си страна."

В брой 74 от 17 април т. г. на в. "Старозагорски новини" описах трагедията на един слабоумен. Той бил аргатин на лице от етноса срещу подслон, храна и по някоя ракия. Чорбаджията уредил в 2006 г. да продаде наследството му за 2 500 лева, които естествено той прибрал. Заведох дело за обявяване нищожността на тази сделка, тъй като експертизата доказа, че наследството е близо 50 000 лева  и съдът уважи иска.

Артилеристите твърдят, че на едно и също място втори път не може да падне снаряд. Но животът ги опровергава. Намерил се хитрец, който явно е провел "следствено-издирвателни действия" и като разбрал за голямото наследство, "убедил" слабоумния да му го ДАРИ!

На 7 май т.г. подадох искова молба (ИМ) в Районния съд (РС) за обявяване нищожността на този пладнешки грабеж. Понеже знам от опит, че има СЪДИИ  и "съдии", за улеснението им изпълних перфектно изискванията за ИМ. Описах подробно предисторията, приложих нотариалните актове за "дарението",  15 скици, декларация от ищеца, че няма никакви доходи и недвижими имоти и е пълен сирак. Тъй като исках да го освободят от такси и разноски, приложих определението на ВКС от 2008г., с което му бе признато това право. Описах 6 нарушения на закона и правната квалификация на всяко. "Сдъвкана храна", при която и служителките от съда без юридическо образование могат да напишат решението. Поисках да се приложи и старото дело. На 8 май съдийката Милена Колева написала определение и разпореждане, с които прави "на пух и прах" моето творение. Само, че нейните документи показваха учудваща юридическа неграмотност, съчетана с лошо „зрение“.

Посочвам  само някои "бисери" :

1. При декларация на ищеца, че не работи, няма доходи и имоти, не е женен и е пълен сирак, съдийката го задължава да представи доказателства за доходите и имотите на семейството, което не съществува.

2. При описаните в ИМ имоти и представени два нотариални акта и 15 скици, М.К. го задължава "да ги опише". В другия акт от същия ден обаче отказва да наложи възбрана на три имота, които описва. Посочих й, че е пропуснала да се произнесе по възбраната на още 11 имота и тя го стори, но не обясни откъде е взела данните.

На това народът казва, че лявата ръка не знае какво прави дясната.

3. Приключено ли било миналото дело и дали имотите са "в патримониума на ищеца". Вярно, че слабоумен, ако сам пише ИМ може да владее имотите и пак да ги иска от трето лице. Само, че молбата е писана от адвокат. А съдийката едва ли може да обясни как някой, който има по 1/4 идеална част от имотите, ще ги владее изцяло, дори и да не ги е дарил другиму.

4. Следвало да се уточнят обстоятелствата, на които се основават исковете. При посочени 6 нарушения на закона, щом съдийката не може да разбере нищо, прецених , че и 66 основания да напиша, резултатът ще е същият. Затова "изрових" само още едно: "Не кради!" от Десетте Божии заповеди.

Със заявление от 10 май посочих абсурдността и неграмотността на тези "упражнения". Предупредих, че не съм завършил милиционерско училище, нито юридически техникум в бившия СССР, които "произвеждаха" и съдии, а съм възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски". И  след над половинвековен юридически стаж (признат по закона за "съдийски") не мога да допусна който и да е съдия да ми обяснява като класна на първолаче смешни неща. И посочих елегантен начин да се измъкне от забърканата от нея каша –да приеме направения й отвод.

Но напразно. Незнанието винаги е войнстващо. Още на другия ден бях „бомбардиран“ с нови 4 акта за наливане от пусто в празно. Не приемаше отвода, но поне бях уведомен, че не живее във фактическо съжителство с другата страна.

И разбира се прекратява производството, защото в определения срок не съм поправил нередностите в ИМ. Само че с определението от 8 май този срок е седмичен, а съобщението съм получил на 10 май, т.е. срокът изтича на 17 май и е нелепо на 11 май да се позовава на неспазването на какъвто и да е срок и определението е НИЩОЖНО.

При непрекъснатото подобряване на рекордите в бяганията се роди виц, че след години победител може да стане само този, който пристигне на финала преди да е тръгнал от старта...

За това недопустимо поведение на съдия няма никакви обяснения. Имаше български филм "Да обичаш на инат". Може би трябва да се направи такъв и "Да не правораздаваш на инат". Явно се касае за някакъв нарцисизъм. Може съдийката да е харесала поетичния израз: "Тук се слуша мойта воля, аз съм капитан." Само че тя нито е Ботев, нито капитан, а обикновен редник в съдебната система. А там няма място за спектакъла на бате Енчо за деца: "Кой е по- по- най-".

При това съдийката изискала предното дело още на 8 май и е могла да го погледне и да се поучи. Не знае ли, че нейните актове нямат "силата на пресъдено нещо" и не са пречка за завеждане на същото дело. В Старозагорския РС има достатъчно знаещи и можещи съдии, които не робуват на никакъв инат.

Но и определението на ОС, с което потвърждават това на РС като законосъобразно, има достатъчно нарушения и грешки. Първото и решаващо нарушение е, че и те са били „слепи“ и не са разбрали, че производството е било прекратено още на първия ден от дадения седмичен срок, което прави определението  НИЩОЖНО понеже противоречи на закона. Другото е, че срещу председателката водих дело за имуществени вреди и сегашната докладчичка беше нейна свидетелка по делото. Ако имаха елементарен съдийски морал, те трябваше да се ОТВЕДАТ от разглеждането на жалбата, а не да използват служебното си положение за решаване във вреда на клиента ми. Още в 2006 г. поисках със заявление до председателя на ОС мои дела да не се разпределят на тези съдийки. Но за зла участ "случайният избор" все ми праща делата в този състав!.

А съдийките нарушават и чл. 209(2) от Наказателно-процесуалния кодекс, който задължава длъжностните лица, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят органа на досъдебното производство. А те, вместо да го сторят, фактически пречат един слабоумен да си върне ограбеното наследство!

Имам стотици отпечатани статии не само по правни въпроси. Винаги  съм защитавал съда и съдиите, особено срещу опитите на изпълнителната власт да ги направи неин придатък. Въпреки че съм бил и ощетяван без основание. Но за това са виновни и законодателите, които на практика превърнаха триинстанционното производство в двуинстанционно и дадоха право на този, който е решил неправилно едно дело, да решава може ли да се допусне обжалването до ВКС!  Не вярвам и в Северна Корея да има такъв закон.

Като посочвам  съдийки за тези нарушения това съвсем не означава някаква дискриминация… Жените отдавна са болшинство сред магистратите. И ако мъжете имаха същия хъс като жените за равноправие, отдавна да са се разразили люти битки. От 20 съдии в РС в Стара Загора 12 са жени. В Гражданската колегия на ВКС от 40 съдии едва 9 са мъже. Постоянно четем, че най-тежките наказателни дела често се възлагат на жени, между които е и бившата старозагорка Ченалова. И те не се огъват и отстояват независимостта на съда. Затова не са долюбвани много от управниците.

Но нека всички съдии не забравят и съвета на големия писател Съмърсет Моам!

 

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат      




Гласувай:
1



1. zaw12929 - Мина онова време, когато съдиите съдеха според нареденото отгоре, затова
11.08.2012 21:26
Сега "те не се огъват и отстояват независимостта на съда. Затова не са долюбвани много от управниците." и атакувани от министър Цветанов...
Забавление, съчувствие и интерес предизвика у мен този постинг- защото е най възможното нещо у нас, да се сблъска ищеца с тази действителност.

И съдиите са подложени на натиск и имат изглежда общоприети "платформи" за защита. Винаги отново искат да се "изясни" иска, но в крайна сметка вземат решение, което съответства на доказателствата

За заглавието: Нищо не пречи на съдията да бъде слепец, важното е да е юрист. Той съди по доказателства, които получава в съдебните заседания
Живях със сляпа братовчедка и знам, че не зрящи имат по развита мисъл за оценка на чутото и не се влияят от външния вид на хората, а само от фактите.
Не случайно символът на съда е жена с превръзка на очите. Затова въпросът ви е необоснован, като опровержение на общоприетото от векове

цитирай
2. arusha - Nai sliap e tozi koito ne iska da vidi...
27.08.2012 20:13
Po otnoshenie na komentara i na postinga...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 298279
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930