Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2012 19:12 - СЪС СЛУГИНАЖА СИ НА УПРАВНИЦИТЕ ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ (ВСС) "ПРЕСОЛИ МАНДЖАТА"!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1274 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След тържественото честване на годишнина от създаването на МВР шефът му Цв.  Цветанов получи голям подарък. Тригодишната му борба за подчиняване нему на съдебната система се увенча с успех. Бе уволнена съдията Мирослава Тодорова, председателка на Съюза на съдиите. С този акт можем да влезем в книгата за рекордите "Гинес". Щом като такава мярка се прилага към такъв съдия, да му правят сметката по-нисшите. В трудовите закони са предвидени най-различни закрили срещу уволнение, но това не се отнася за нарочени от ВСС съдии.
Цв. Цв. целодневно се хвали, че е "пречупен гръбнакът на престъпността" и само съдът му пречи да я ликвидира изобщо. Сега и тя е премахната.
Според Конституцията у нас има класическо разделение на властите: законодателна, изпълнителна и съдебна. Законодателната винаги е била асимилирана от изпълнителната, остава да се подчини и съдебната. Нали В. И. Ленин е дал директивата: "Вся власть – Советом!" – цялата власт на Съветите, зад които се крие партията с главна буква. Цял век след това той има последователи, макар и да се обявяват за демократи.
След слугинажа си на управниците ВСС съвсем "пресоли манджата”! В борбата си за дивиденти от престоя си на върха на съдебната йерархия  като ги наградят с израстване в кариеристичното им развитие, членовете на ВСС не се посвениха да стигнат дъното.
И стана това, което е постоянна практика в отношенията господари – слуги. Стреснати от възмущението срещу тази гавра, господарите се направиха на изненадани от уж неочакваното за тях уволнение. Нещо повече, дори искат да спечелят от този гаф.  Партийният вожд веднага заяви, че това било ПРОВОКАЦИЯ и това точно в навечерието на поредния мониторингов доклад на Европейската комисия за нашия НАПРЕДЪК по пътя към Шенген. Между впрочем не е известно защо винаги този доклад е за напредъка ни, когато винаги е точно обратното, макар че властниците винаги го чакат, уж, с оптимизъм. Наистина в българския език няма дума НАЗАДЪК, но не трябва да се изопачават нещата.
Още не успял да се порадва на успеха си, Цв. Цв. се солидаризира с квалификацията на шефа си. Дори заяви, че нямал конфликт с уволнената. Явно изприказванията му срещу нея, за които тя заведе дело за клевета, са "дружеска" закачка. Както не беше конфликт  на интереси отказът му  да посочи кой му е платил огромен хонорар за консултантски услуги в област, за която няма понятие. Но  донорът не позволявал, защото било "търговска тайна".
Още отсега мога да се басирам каква ще е пиар кампанията на управниците след доклада на ЕК за „назадъка” ни. "Провокацията" ще бъде анатемосана като единствената причина за "дърпането на ушите". Няма да се изненадам и ако това не бъде обявено за престъпление поради нарушаване на националната сигурност.
На този фон отвратително е изявлението на бившия-сеагашен председател на Софийския апелативен съд В. Пенгезов. Докато беше подсъдим и поради това отстранен от длъжност той беше много мълчалив. И вероятно такива "безстрашни" съдии  са го спасили. А сега изведнъж се нахвърля на наказаната, че била "мързелива жена". Доколкото съм обърнал внимание, неговото обвинение не беше в мързел...
Ще посоча един малък щрих от дейността на ВСС.
Преди 6 години един слабоумен бе измамен да "продаде" наследството си за 2 500 лв., които прибра господаря му, чийто аргатин той беше. Оказа се, че наследството е над 45 000 лв.! С големи перипетии "сделката" бе обявена за нищожна. Преди две години обаче друг хитрец издирил слабоумния и го "убедил" да му ДАРИ наследството си. След което щедрият "дарител" останал гол като пушка. Заведох дело за обявяване сделката за НИЩОЖНА и посочих 3 текста от ЗЗД за това и алтернативно за унищожаване с още 3 текста. Посочих и предишното дело. Какво беше учудването ми, когато получих указания, че ИМ въобще не отговаря на никакви изисквания: декларацията, че няма никакви доходи, не е женен и няма имоти не била редовна. Имотите не били описани и други подобни глупости, все едно, че съдийката страда от кокоша слепота и не е видяла дори приложените 15 скици на имотите. 
Подадох молба до ВСС да й се потърси дисциплинарна отговорност за това безхаберие и професионална неграмотност. И комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" с писмо № 586 от 12.6.12 ме уведоми, че не можела да разпорежда да се извърши проверка при посочени конкретни данни за корупция, по причина на която се е стигнало до ЗАБАВЯНЕ или неправилно решаване на случая. И ми "препоръчва" да защитя МОИТЕ права по реда на съдебно-инстанционния контрол. Повторно им писах, че не защитавам МОИТЕ права, а тези на един слабоумен; че аз като гражданин съм изпълнил задължението по чл. 205 НПК да сигнализирам властите за извършено престъпление (което съм направил пред Прокуратурата), но ал. 2 задължава и длъжностните лица да сторят това. А фактически съдийката отказва да защити имотите на слабоумния. И отказът от правосъдие не е ли нещо повече от "забавяне на дело"? 
Сега от "принципното" решение на ВСС дори се вижда, че забавянето избирателно може да послужи и за уволнение... И попитах дали това, че един прокурор плащал на детективи да следят приятелката му съдия, с което е "уронил престижа на съдебната власт", и за което бе наказан, не е по-малко нарушение отколкото отказът да се защити един слабоумен и съдът да става съучастник на измамника! Но колкото Сфинксът в Гиза отговори на въпросите ми, толкова получих такива от ВСС.
В книгата "Принципът на Питър" е посочен такъв пример. Командващият войските на една държава в отделен остров поискал от президента да му изпратят още войски. Президентът посочил, че вече на няколко пъти са удовлетворявали такива искания и попитал защо това продължава. Генералът отговорил, че всеки път съпротивата на местното население се увеличавала и това налагало такива мерки. Президентът казал, че така няма да се стигне до никъде. И взел единственото правилно решение: уволнил генерала и изтеглил войските от острова. Но много управници са скарани с литературата и не вземат посочените мерки – на Фолклендските острови, Ирак, Афганистан и т. н. В този стил може би е по-добре не да се обсъжда дали ВСС да остане на постоянен щат, или  не, а изобщо да се ликвидира...


Антон ЧАКЪРОВ, адвокат  



Гласувай:
4



1. zaw12929 - Поздравление за постинга
11.08.2012 21:33
С голямо удоволствие прочитам блога ви, защото на тази тема не се пише, а трябва,защото българинът не знае как да защити правата си, смята, че е излишно да плати на адвокат, предпочита да си купи лекарство без рецепта, за да спести 3 лева за преглед при личния си лекар, ако изобщо има такъв... и накрая стига най бързо до инвалидната количка, че и до катафалката... държава сме от хитреци... на дребно
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297220
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031