Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 14:50 - ДЯНКОВ, ИДИ СИ С МИР (ведно с целия си антураж)!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1399 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Големият български писател Стефан Цанев преди години се обърна с този кротък призив към един провалил се управник. Сегашното положение не е по-добро, а може би и по-лошо. Затова ползвам същото обръщение. Но да не сбъркате с героя на едно комично шоу Вдянков. Апелът ми е към самия финансов министър.

Основно задължение на Министерството на финансите е изготвянето на държавния бюджет (ДБ). Този за 2009 г. бе на тройната коалиция, а следващите на ГЕРБ. Още първата година приходите бяха намалени с 4 млрд., а бюджетното салдо нарасна на минус 1.51 млрд. Следващата година приходите намаляха с още 1 млрд., със същото салдо. За две години приходите намаляха с една четвърт. Това не попречи на министър-председателя Б. Борисов да обяви министъра си за финансов гений и дори да посъветва напредналите страни да следват нашия "пример" за "финансова стабилност", вместо още тогава да го върне там, откъдето е дошъл.

В ДБ приходите вече са само от данъци. Дори и обявените за неданъчни (акцизи, държавни такси и тем подобни) са от същия род. Приходите от собственост непрекъснато намаляват поради разпродажбата на държавните имоти. От митб се предвижда смешната цифра 200 млн., а за тази година дори 120. На фона на данните какви суми си разпределяли митничарите в Капитан Андреево, това е направо смешно. А миналия месец официално бе съобщено, че вече от митб са събрани 50 млн. повече, отколкото за същия период миналата година... Непрекъснато се съобщава за концесии, но не е ясно къде отиват тези пари. Дянков, който непрекъснато се оплакваше от липсата на пари, миналия месец се похвали, че (уж) в бюджета имало много повече от същия миналогодишен период.

Предишното "ляво правителство" въведе плоския данък – 10 на сто върху приходите и на милионера, и на бедняка. Дори минималната работна заплата бе обложена, която по-рано се освобождаваше. Под благородното обяснение, че това ще привлече чуждестранните инвеститори. Тази "примамка" не даде резултат, но привилегиите на богаташите останаха. Сегашните управници, макар за всичко да обвиняват предшествениците си, не са и споменали, че смятат да поправят тази нелепост. Още навремето писах, че при заплата 3 000 лв. всеки месец  се "спестяват" 363 лв. А шефката на  една агенция имала месечна заплата 26 000 лв. (!?)  и годишно се е облагодетелствала с близо 60 000 – колкото е минималната пенсия за 37 години. Къде остана заканата на Б. Б., че никой не може да получава по-голяма заплата от него? Освен да подозираме, че част от тези "спестявания" отиват в партийната каса и оттам се разпределят...

А какъв цирк се разигра с неизплатените заплати на работниците от Оловно-цинковия завод в Кърджали. Решаването му, както и всички други въпроси, беше само по силите на Б. Б. и трябваше да стане апотеоза му. В древногръцките трагедии при  заплетени ситуации се прилагала спасителната Deus ex machina – Бог (слязъл) с машина, който разрешавал всичко. Борисов слезе от хеликоптер, посрещнат възторжено. Той декларира, че е уредил всичко, банкоматите се зареждат макар че е празничен ден и металурзите да побързат да си вземат парите. Работниците се зарадваха, защото присъстваше и финансовият министър и това беше гаранция. Те помислиха, че дори Октомврийският преврат от 1917 г. се е прехвърлил у нас. И започнаха да диктуват да се смени мениджмънтът (съмнявам се дали знаеха тази дума, която употребяваха вестникарите), а по-крайните искаха да се национализира заводът...

Много скоро обаче банкоматите пресъхнаха след изтеглянето на мизерните 325 лв. за всеки, вероятно неправомерно взети от бюджета на НОИ. Б. Б. нареди до няколко дни всичко да се уреди (наближаваше и 1 април - ден на лъжата). На 15 април даде нов срок 1 месец. Управляващите разпространиха, че имало (уж) интерес към завода от Китай, Тайван и Индонезия и обвиниха работниците, че не изчакали още 2 - 3 дни до изтичане на месечния срок, а започнали протести и гладни стачки. След като се разбра, че това е измислица за оправдание пък се тиражира, че се явил сериозен кандидат от Полша. По това време Б. Б. изпращаше по някой министър в Кърджали, но всуе - министър къща не храни, освен своята. После пък прецени, че по-важно е да върне на поста му уволнения треньор на националния отбор по волейбол и забрави за драмата на металурзите. Новият министър на икономиката най-сетне каза, че "доколкото разбрал" (!?) тайнственият поляк искал само да вземе под наем завода за 3 години, но отказвал да плати милионните дългове... И започна следващият етап – да разселват останалите без работа по други градове...

Дянков очевидно няма сили да се противопоставя на явно вредни намерения на Б. Б. като това за прехвърлянето на 20 дирекции от София из провинцията и хвърлянето на вятъра на милиони за това при системната липса на пари в бюджета. Пир по време на чума – има такова заглавие на книга. Но не по-малко наивни и вредни са и проявите на самия Дянков. Надяваше се да убеди чуждестранните банки да не си изнасят печалбите, а да ги инвестират у нас (като че ли чужденците отиват някъде да облагодетелстват туземците, а не да обогатят себе си), екзотичната идея да  "внесем" работна ръка от Африка при голямата безработица у нас и други подобни.

Въпреки високия си пост, Дянков няма нужния авторитет и в правителството. В края на 2011 г. той се похвали, че при изготвянето на ДБ за 2012 г. направил икономии и дори намалил милиардния бюджет на МВР с цели 7 млн.. Цв. Цветанов обаче побърза да заяви, че това не е последната инстанция. И се оказа прав.

С ПМС № 311 от 18.11.2011 на МВР бяха отпуснати допълнително 6 млн. лв. за дежурните "текущи разходи”.  С друго ПМС № 337 от 8.12.11 за непрекъснато растящите "текущи разходи" на МВР бяха дадени още 6.5 млн.

Второто ПМС е подписано за председател от Цветанов.. Вероятно титулярът е бил зает някъде с рязането на лентички. Но редно е подписът да е на Дянков, който е разпоредител с бюджета. Можело е да се изчака и един ден Б.Б. да го подпише. Но явно това е направено нарочно, за да се покаже "кой командва парада". Съмнявам се дали Дянков може да подпише ПМС, което да засяга с нещо МВР...

Втори случай на унижение Дянков претърпя и на конгреса на КНСБ. Там Б. Б. бе посрещнат с аплодисменти, а Дянков – освиркан. И вместо да защити подчинения си, Б. Б. заяви, че го водел, защото иначе щели да освиркат него самия...

Непонятно ми е един министър да приема спокойно да го унижават така и то публично! Колкото и сладка да е властта и облагите от поста, ДОСТОЙНСТВОТО И СЕБЕУВАЖЕНИЕТО трябва да са на по-предно място!

В България дойдоха юпита да станат министри. Хвалиха се какви големи доходи получавали там, но  се върнали тук и едва ли не се жертвали "на ползу роду". Но интересно след като изгубиха постовете си, не се върнаха при "големите пари"... Изглежда министерският пост е много по-привлекателен и с много по-големи възможности, отколкото известните, и заслужава да се простиш  с достойнството си.

Дянков, иди си с мир! Или се "скрий" в ЕБВР, но да не продължаваш да вредиш на нашата страна. Защото колкото и да не вярвам в "световната конспирация" против страната ни, твоите действия ме карат да променя схващането си. Но дано и на този пост не прокарваш системата ти на рестрикции и обедняване, която докара страната ни  до най-бедната в ЕС. Новият пост не е индулгенция за прокарания геноцид над пенсионерите и желанието ти да  ограбиш т. н. "сребърен фонд".

Антон Чакъров, адвокат




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297184
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031