Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2012 17:38 - ИЗМАМИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ИЗМАМНИЦИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-АГРЕСИВНИ И ПО-БЕЗСКРУПУЛНИ...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1287 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В брой 128 от 7 юли 2009 г. на в."Старозагорски новини" бе публикувана статията ми "Измамниците – винаги с "едни гърди" пред жертвите си..."

Миналия месец дружеството в Стара Загора на Съюза на юристите в България организира семинар, на който зам.-председателят на съюза Йосиф Герон изнесе лекция за имотните измами, които непрекъснато растат.


Медиите почти всеки ден изнасят случаи на измамени. Докато пишех тези редове чух по радиото как семейство си продало апартамента за 53 000 лева и купувало с тях от мошеник  "чудодейни хапчета" за излекуването на внука им от наркозависимост....
При това измамниците стават все по-арогантни и по-безскрупулни. Това показват и случаите напоследък от адвокатската ми практика.


ПЪРВИ СЛУЧАЙ. Шофьор на камион в българска фирма претърпял катастрофа в Грузия. След завръщането му работодателят казал, че трябва да иска заем от банка, за да му плати. И поискал да му подпише запис на заповед, че има задължение към него от 10 000 лв., което щяло да е като гаранция. И нямало да го представя за изпълнение. След две години обаче получил писмо от съдия изпълнител, че дължи 14 000 лева. Оказа се, че няма никакви имоти. И го успокоих с пошлата пословица според известния литературен герой Остап Бендер; "Бедността не е порок" – банката ще има да взема, а той ще има да дава и най-много да му наложат запор, ако получава по-голяма заплата.


ВТОРИ СЛУЧАЙ. Имам клиент, който е фамилно обременен психически. Практически е неграмотен, не може да дели и умножава, дори и името си не изписва както трябва. По-малкият му брат е под пълно запрещение. След смъртта на баща си бил приютен в едно село от лице от етноса, което го използвало да му работи като аргатин само срещу подслон, ядене и по някоя ракия. Чорбаджията обаче разбрал, че има голямо наследство и го уговорил да го продаде за 2 500 лева. Заведох дело тази продажба "кон за кокошка” да бъде обявена за нищожна. Експертизата даде заключение, че дялът от наследството е 48 877 лв. – 19,5 пъти повече от продажната цена. Съдът уважи иска на 14 януари 2009 г.


На 25 март 2009 г. сключихме споразумение купувачът да заплати още 5 345 лв. и валидирахме договорът да важи само за една част от апартамент. Парите разбира се прибра "благодетелят", когото той наричаше "Тати". Скоро след това последният почина и доверителят се озовал отново на улицата. Добре, че негова леля му дала подслон.


ВТОРИ СЛУЧАЙ – продължение. За съжаление – пак измама. Неизвестно какви "следствено-изследователски действия" е  извършил Т. Г. А. от Стара Загора, имам сведения, че е в общинската администрация, но разбрал за имотите на моя доверител и психическото му състояние. И на 7 юни 2010 г. заверил нотариално пълномощно, че е упълномощен да се снабди с всякакви документи за собствеността му. Дори накрая има текст, какъвто не съм срещнал в над половинвековната си юридическа практика:: "...да се тълкува РАЗШИРИТЕЛНО и всички евентуално възникнали неясноти в него ДА СЕ ТЪЛКУВАТ ИЗЦЯЛО В ПОЛЗА НА УПЪЛНОМОЩЕНИЯ".


На 30 август 2010 г. с два нотариални акта психически обремененият прехвърля на Т. Г. А. цялото си наследство, състоящо се от: 1,5 дка иглолистна гора, 2,8 дка залесена територия, 27,441 дка – части от 10 ниви и 260 кв. м дворно място с една четвърт от постройките. И това става с ДАРЕНИЕ... Тъй като няма родствена връзка между страните, не е ясно с какви достойнства или героични прояви дареният е предизвикал възхищението на дарителя да го възнагради тъй щедро! Но и дареният отвърнал по достоен начин: ДАЛ СЪГЛАСИЕТО СИ И ПРИЕЛ С БЛАГОДАРНОСТ ДАРЕНИЕТО?..."


Само че след този ювелирен демарш дарителят останал "гол като пушка", последен сиромах без никакви доходи или имущество и ще продължава да пасе козите на хората от селото, за да изкара един комат хляб!


За наглостта на тази измама говори и фактът, че в нотариалните актове е посочено представянето по делото на решението на съда относно нищожността на предишното прехвърляне на същото наследство. А и не е нужно кой знае какво образование, за да се прецени може ли дарителят да разбира действията си.

ТРЕТИ СЛУЧАЙ. Това е най-фрапантният и го оставих за края – Finis coronat opus – краят увенчава делото – както гласи латинската поговорка.

В края на миналата година в Стара Загора бе осъден А. Хр. Хр. за измами на юридическо лице 478 937 лв. и на 3 физически лица – 66 986, или общо 545 963 лв.

Осъденият бил агент за продажба на автомобили. Само че не отчитал на фирмата сумите за продадените, нито пък гражданите получили предплатените от тях коли. За тези измами получи 4 присъди – 3 с квалификация като "особено големи размери", а едната дори като "особено тежък случай". За нея получи наказание 34 месеца лишаване от свобода (при минимум по обвинението – 3 години до 10). По правилата на кумулацията (натрупването) тя "погълна" и останалите. Съдът не увеличи наказанието, каквато възможност дава законът. На всичкото отгоре приложи условното осъждане. В мотивите няма и ред защо се е стигнало до такова снизхождение – има ли някакви многобройни  смекчаващи вината обстоятелства за това? Докато изобилстват отежняващите. Деянията са извършвани в продължение на 3 години и близо 5 години от началото им лицето не е показало дори, че се разкайва и има каквото и да е намерение за някакво обезщетяване на потърпевшите. Декларира, че няма никакви доходи, не обяснява какво е сторил с такава огромна сума – похарчена ли е в казината, изгубена ли е в търговски операции или просто е скрита някъде... По образуваното от клиентката ми изпълнително дело в банките се откри само една сметка за цели 15 (петнадесет) лева!... Няма и недвижими имоти, нито МПС.

Осъденият има висше образование и то юридическо, което още повече го задължава да не върши престъпления. Претендираше съдът да не му забранява излизането в чужбина, защото там имал връзки и това щяло да му помогне да се издължи...

Направих една малка сметка. При месечна заплата от 500 лв., парите от измамите се равняват на такава заплата за 91 години! А ако парите са скрити някъде с 5 на сто лихва, ще носят годишен доход от 27 000 лева – достатъчни за луксозен живот дори на поколенията му.

Готов съм да се обзаложа, че ако се направи анкета дали хората са съгласни да получат от някъде 545 000 лева, но ще бъдат осъдени на 34 месеца затвор УСЛОВНО, сигурно 99.999 на сто ще отговорят положително на такава оферта! Дори и лица с високо положение и голям обществен авторитет!..

Но понеже не всеки ден е Великден и всички желаещи няма да могат да се вредят, най-добре е населението да се пази от попадане на такива мошеници.

Антон  ЧАКЪРОВ, адвокат



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297214
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031